Μαίνεται η μάχη για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ-Αντιδρά η ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαίνεται η μάχη για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ-Αντιδρά η ΔΕΗ

Με τον υπουργό ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να επαναλαμβάνει ότι ο μηχανισμός ΝΟΜΕ είναι το βασικό μέσον για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και την εταιρεία για άλλη μια φορά να αντιδρά έντονα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δημοπρασίας ΝΟΜΕ μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ αναφορικά με το ποιος είναι τελικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του μεριδίου στην αγορά της λιανικής στο 50% μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΕΗ μέσω του επίσημου λογαριασμού της επιχείρησης στο twitter σημείωσε ότι:

«Δημοπρασία ΝΟΜΕ: Η ΔΕΗ πωλεί στους ανταγωνιστές της προς 41ευρώ/MWH. Η ίδια αγοράζει προς 80, 90, 130 ευρώ/MWH», ανέφερε η ΔΕΗ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, την Πέμπτη, ο κ. Σταύρος Γούτσος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ μιλώντας στο Athens Energy Forum 2017 υπογράμμισε ότι στη Γαλλία τα ΝΟΜΕ καλύπτουν ολόκληρο το κόστος της παραγωγής της EDF σε αντίθεση με τη ΔΕΗ. «Στη δική μας περίπτωση οι μεγαβατώρες που αγοράζονται μπορούν να εξαχθούν και αυτό είναι και μια αιτία της ενεργειακής κρίσης που βιώσαμε».

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι μέσω των ΝΟΜΕ η επιχείρηση ζημιώνεται. Ήδη από την πρώτη δημοπρασία τον Οκτώβριο, η διοίκηση έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την τιμή εκκίνησης καθώς όπως υποστήριξε η τιμή, που καθορίστηκε διοικητικά, είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η επιχείρηση να ζημιώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider