Canete: Πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές σημειώνει η Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Canete: Πρόοδο στις ανανεώσιμες πηγές σημειώνει η Ελλάδα

Η πρόοδος της Ελλάδας στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το 2020 και το 2030 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι προοπτικές της χώρας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, Miguel Arias Canete και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Canete σημείωσε ότι όσον αφορά στις ΑΠΕ, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον ενδιάμεσο στόχο για διείσδυση 2,8% παρουσιάζοντας ποσοστό 15,3% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο του 18% που έχει τεθεί μέχρι το 2020.

Ο κ. Canete σημείωσε ότι κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα εφαρμόσει το δικό της ενεργειακό μείγμα για να επιτύχει τους στόχους ενώ επεσήμανε ότι «θα στηρίξουμε τις ΑΠΕ. Έχετε ήλιο. Έχετε άνεμο. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στα ελληνικά νησιά ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «για τις ΑΠΕ απαιτείται σύνδεση των κόμβων ενέργειας, η ενέργεια πρέπει να μπορεί και να αποθηκευθεί και να μεταφέρεται, ειδικά στα νησιά».

Όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς στόχους, ο κ. Canete επανέλαβε ότι το 2019 η Κομισιόν αναμένει υπογεγραμμένα τα κείμενα δράσης από τα κράτη με λεπτομερή περιγραφή των δρομολογούμενων πρωτοβουλιών. «Θεωρητικά το 2050 θα πρέπει όλο το ηλεκτρικό ρεύμα να προέρχεται από τις ΑΠΕ», σημείωσε.

Με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου κ. Cañete, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης δήλωσε:

«Ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, που την αναδεικνύει σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο, και του πλούτου που διαθέτει – τόσο σε συμβατικές όσο και σε εναλλακτικές, "πράσινες" μορφές ενέργειας. Στην πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Κανιέτε θα έχει σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία στο ανώτερο επίπεδο αλλά και με φορείς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος - τομείς που, επιπλέον, μπορούν να φέρουν σημαντικές επενδύσεις με βάθος χρόνου και αποδόσεων. Στόχος όλων μας είναι η ελληνική οικονομία να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική μέσα από φθηνή, προσβάσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider