Σταθάκης: Τα ενεργειακά δεν θα εμποδίσουν την αξιολόγηση

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταθάκης: Τα ενεργειακά δεν θα εμποδίσουν την αξιολόγηση

Οι ενεργειακές εκκρεμότητες στην αξιολόγηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, ο ρόλος των ΑΠΕ, τα νέα προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας και η διασύνδεση των νησιών ήταν τα βασικά συζήτησης που είχε ο Ευρωπαίος επίτροπος σε θέματα Ενέργειας, Miguel Canete με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Canete σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την ενεργοποίηση του τελευταίου πακέτου για την ενέργεια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα ενεργειακά θέματα όσον αφορά στην αξιολόγηση. Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «οι εκκρεμότητες αφορούν στις λεπτομέρειες της ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και σε επιμέρους θέματα για τον τρόπο λειτουργίας των ΝΟΜΕ. Και στα δύο θέματα, υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. Τα ενεργειακά δεν θα αποτελέσουν θέματα που θα εμποδίσουν τη δεύτερη αξιολόγηση».

Ο κ. Canete, από την πλευρά του, τόνισε ότι «υπάρχουν σημαντικοί ενεργειακοί φάκελοι όπου πρέπει να σταθμίσουμε την πρόοδο της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ, Δίκτυα κ.λπ.). Σημειώσαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα υπεσχημένα. Κατανοούμε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν δυσκολίες, όμως πρέπει να υλοποιηθούν καθώς αποτελούν δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου.

Νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι αναμένεται μια διευρυμένη ατζέντα με νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Η χώρα μας έχει περιορισμένα ενεργειακά προγράμματα, όπως είναι π.χ. το “Εξοικονομώ” και αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες προκειμένου η Ελλάδα να έχει τεράστιο όφελος και να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις, νέες τεχνολογίες και ανάπτυξη της απασχόλησης. Τώρα συζητάμε τα προγράμματα αυτά και θα ανακοινωθούν».

ΔΕΣΦΑ

Αναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι συνεχίζεται η συζήτηση με τους Θεσμούς, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και σε λίγες μέρες το σχέδιο θα έχει την τελική του μορφή. Σχολιάζοντας το ναυάγιο με τη SOCAR, ο κ. Canete ανέφερε ότι το 66% πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα της ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, οι στόχοι για το 2030 και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για το 2020 που αφορούν στις εκπομπές των ρύπων και τη χρήση των ΑΠΕ.

Ο κ. Canete τόνισε ότι με την επίτευξη των στόχων θα δημιουργηθούν 900.000 θέσεις εργασίας και επεσήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι ηπείρων, μπορεί να γίνει κόμβος διέλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Το συζητήσαμε και με τον πρωθυπουργό και με τον κ. Σταθάκη, για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου (IGB, TAP, EAST-MED). Στόχος είναι να αποκτήσει υποδομές και να γίνει κόμβος διέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης της απόδοσης μέσω των ΑΠΕ».

Ελληνικά νησιά

Όπως ανακοινώθηκε, η Κομισιόν αποφάσισε να δρομολογήσει την πρωτοβουλία (για τα ελληνικά νησιά) προκειμένου να ξεφύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να γίνει μια ολοκληρωμένη διασύνδεση των νησιών με ένα νέο ενεργειακό μοντέλο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, και στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.

Νωρίτερα, ο κ. Canete συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider