Στα χαμηλά το φυσικό αέριο λόγω... πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χαμηλά το φυσικό αέριο λόγω... πετρελαίου

Την πορεία που χαράσσει το πετρέλαιο ακολουθεί και το φυσικό αέριο με τις τιμές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις ΗΠΑ –οι οποίες δραστηριοποιούνται έντονα στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου-να αποτελούν παράγοντα επιρροής.

Σύμφωνα με το Forbes, οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά δίνουν μια τιμή φυσικού αερίου στα 3-3,5 δολάρια στο αμερικανικό Henry Hub, η οποία είναι ελαφρώς αυξημένη σε σύγκριση με τα 2,6 δολάρια του 2016.

Όπως εκτιμά η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφόρησης για θέματα Ενέργειας (ΕΙΑ), η τιμή για το 2017 αναμένεται να κυμανθεί στα 3,55 δολάρια, τιμή που αποτελεί σχετικά υψηλότερη από τα 2,50 δολάρια το 2016. Ωστόσο, η αγορά αναμένεται ότι θα παρουσιάσει στοιχεία «αναποφασιστικότητας» και πολλές τράπεζες και παραγωγοί έχουν προβλέψει ένα trading range με όριο τα 3,50 δολάρια.

Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην αγορά των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν σημαντική ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Τις τελευταίες ημέρες, οι τιμές στην ασιατική αγορά, υποχώρησαν ελαφρώς στα 9,50 δολάρια για φορτία spot με παράδοση τον Φεβρουάριο. Η αντίστοιχη τιμή για παραδόσεις τον Μάρτιο βρίσκεται κοντά στα 8,25 δολάρια.

Στην Ευρώπη, οι τιμές κυμάνθηκαν το 2016 σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά (τον Δεκέμβριο βρέθηκαν στα 5,5 δολάρια), όμως το κύμα ψύχους που τον τελευταίο μήνα οδήγησε σε άνοδο της ζήτησης, η οποία απαίτησε πρόσθετες εισαγωγές LNG σε συγκεκριμένες αγορές.

Όπως αναφέρει ο David Carroll πρόεδρος του International Gas Union, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές αλλαγές στην ενεργειακή βιομηχανία. Πέρυσι, στην τελευταία αναφορά μας είχαμε κάνει λόγο για θεαματικές αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου αλλά σήμερα υπάρχει αυξανόμενη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθούν καίριες αλλαγές σε όλη την ενεργειακή βιομηχανία. Η τιμολογιακή πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει μπει σε ένα νέο πλαίσιο. Ενώ το αργό έφθανε σε τιμές άνω των 70 δολαρίων και αυτό είχε καταστεί να είναι ο κανόνας για αρκετά χρόνια, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι για το πότε θα επέλθει ισορροπία στην αγορά. Το τοπίο αλλάζει επίσης και στη βιομηχανία του φυσικού αερίου. Τώρα αρχίζουν να ξεκολλούν projects τα οποία είχαν εγκριθεί εδώ και αρκετά χρόνια, όταν οι τιμές ήταν πιο ενισχυμένες. Η πλεονασματική ποσότητα έχει επηρεάσει τις τιμές του LNG, οι οποίες ακολουθούν πτωτική πορεία επηρεαζόμενες από το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider