Fluxys: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fluxys: Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για ΔΕΣΦΑ

Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο όσον αφορά στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ενάμιση σχεδόν μήνα μετά το ναυάγιο της πώλησης του 66% των μετοχών στην αζέρικη SOCAR. Αν και το υπουργείο Ενέργειας έχει γνωστοποιήσει ότι αναμένεται προκήρυξη νέου διαγωνισμού δεν έχει αποσαφηνιστεί προς πιο μοντέλο θα κατευθυνθεί η πώληση ενώ ως νέος «μνηστήρας» προβάλει η βελγική Fluxys με στελέχη της οποία συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω δραστηριοποίησης της βελγικής εταιρείας στην αγορά φυσικού αερίου, ωστόσο δεν έχει ακόμη διατυπωθεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι, η διαδικασία προκήρυξης νέου διαγωνισμού αναμένεται ότι θα είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να λείπουν για την ώρα από το Δημόσιο τα έσοδα των 188 εκατομμυρίων που θα εισέπραττε από την πώληση του 31% στη Socar και τα οποία είχε υπολογίσει στον Προϋπολογισμό.

Πάντως, με βάσει τα τελευταία στοιχεία το υπουργείο λαμβάνει υπ’ όψιν ότι στο νέο διαγωνισμό θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κοινοτικοί κανονισμοί που επιβάλουν απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγός – έμπορος φυσικού αερίου, αλλά και υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος αγοραστής.

Όπως αναφέρει η Fluxys μιλώντας στο insider.gr, «για το ΔΕΣΦΑ δεν υπάρχει ακόμη κάποιο project ή κάτι συγκεκριμένο που να έχει τεθεί στο τραπέζι». Ωστόσο, η Fluxys σημειώνει ότι έχει ήδη παρουσία στην περιοχή καθώς συμμετέχει στο project του αγωγού TAP και επισημαίνει ότι «ως εκ τούτου έχουμε ενδιαφέρον για τα project που θα ακολουθήσουν και πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιοχή αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης όπου και εκεί έχουμε παρουσία». Παράλληλα, εκτιμά ότι «είναι λογικό να έχουμε κατά καιρούς επαφές με τις ελληνικές αρχές και να συζητούμε θέματα ανάπτυξης της αγοράς του φυσικού αερίου στην περιοχή».

Σημειώνεται ότι από το 2014 η Fluxys, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου στο Βέλγιο, η Ρυθμιστική Αρχή για τον Ηλεκτρισμό και το Αέριο του Βελγίου (GREG), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στης Ελλάδας (ΡΑΕ) και ο ΔΕΣΦΑ έχουν υπογράψει συμφωνίες για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, η Fluxys και ο ΔΕΣΦΑ υπέγραψαν συμφωνία με σκοπό τη δημιουργία εικονικού σημείου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Μέσω της θυγατρικής της Huberator, η Fluxys λειτουργεί το Zeebrugge Beach (το πρώτο φυσικό σημείο συναλλαγών στην ηπειρωτική Ευρώπη, που δημιουργήθηκε το 1999) και το Zeebruge Trading Point (εικονικό σημείο συναλλαγών που ιδρύθηκε το 2012 μετά την έναρξη ισχύος του Βελγικού συστήματος χρεώσεων εισόδου-εξόδου (entry-exit model)). Η συμφωνία σκοπεύει στην εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη δημιουργία μιας χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η οποία συνεπάγεται την εφαρμογή ενός νοητού σημείου συναλλαγών όπου οι συντελεστές της αγοράς θα μπορούν να διαπραγματεύονται ποσότητες αερίου και να συμβάλλουν σε μια καλώς λειτουργούσα ελεύθερη αγορά αερίου εξισορρόπησης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider