Αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Αυξανόμενη βαίνει η χρήση φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς παραμένει μια εναλλακτική έναντι των υπόλοιπων καυσίμων των οποίων η τιμή σημείωσε αύξηση ως αποτέλεσμα της επιβολής του ΕΦΚ και της αύξησης του ΦΠΑ από 1/1/2017. Αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των διανεμηθεισών ποσοτήτων φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα με τους καταναλωτές να στρέφονται στο φυσικό αέριο για να καλύψουν τις ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα. Εξίσου αυξητική πορεί ακολουθεί και η εμπορική χρήση με τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες να το χρησιμοποιούν για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών και τη συμπαραγωγή.

Ρεκόρ καταναλώσεων για το φυσικό αέριο

Ρεκόρ καταναλώσεων σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).

Συγκεκριμένα, οι συνολικές διανεμηθείσες ποσότητες φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης & της Θεσσαλίας, αυξήθηκαν από 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα μέσο όρο σε 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως, με την κατανάλωση να ανέρχεται σε 3 εκατ. κυβικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη και 1,5 εκατ. κυβικά μέτρα στη Θεσσαλία.

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), εκτέλεσε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει τη συνεχή παροχή φυσικού αερίου στους καταναλωτές για τις ημέρες αυξημένες ζήτησης, με το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου να παραμένει ασφαλές και συνεχούς ροής. Σε ότι αφορά τις κλήσεις που αφορούσαν το Δίκτυο Διανομής, υπήρξε αυξημένη επιφυλακή και το προσωπικό της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), ανταποκρίθηκε σε όλες τις περιπτώσεις.

Παράλληλα, περισσότερες από 400 νέες Αιτήσεις Σύνδεσης υποβλήθηκαν κατά το 1ο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ σε ισχύ βρίσκεται η προσφορά για «ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις (Οικιακή, Εμπορική, Βιοτεχνική-Βιομηχανική).

Αυξάνεται η παγκόσμια κατανάλωση

Όσον αφορά στην παγκόσμια κατανάλωση, σύμφωνα με το ΙΕΑ (International Energy Agency) ζήτηση για φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 1,5% ως το 2040, δηλαδή χαμηλότερο από το 2,3% των τελευταίων 25 ετών. Παρόλα αυτά, χαρακτηρίζεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο και το μερίδιό του αναμένεται να φτάσει το 24% το 2040 έναντι 21% σήμερα. Αντιθέτως, στο πιο οικολογικό σενάριο «450», η χρήση φυσικού αερίου σταθεροποιείται νωρίτερα στη δεκαετία του 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider