Πόσο «πράσινη» θα είναι η ενέργεια το 2040;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο «πράσινη» θα είναι η ενέργεια το 2040;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι ο πρωταγωνιστής του κλάδου μέχρι το 2040 ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο θα παρουσιάσει κάμψη τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια (δεν θα ξεπεράσει τα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα). Ήδη έχουν υλοποιηθεί μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ σε όλο τον κόσμο ενώ οι επενδύσεις στο πετρέλαιο αναμένεται ότι θα «πάρουν μπροστά» αρκετά αργότερα.

Μέχρι σήμερα, πάνω από 150 χώρες έχουν λάβει μέτρα ενίσχυσης των ΑΠΕ σε σχέση με την ηλεκτροπαραγωγή τους και οι ΑΠΕ θα προσφέρουν περί το 60% της νέας εγκατεστημένης ισχύος και θα γίνουν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2030, φτάνοντας τελικά τα 5170GW μέχρι το 2040.

Ειδικότερα, το 2016, οι μεγαλύτερες επενδύσεις σημειώθηκαν στα αιολικά (37%), και ακολουθούν τα φωτοβολταϊκά (34%) και τα υδροηλεκτρικά (20%).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του «World Energy Outlook» του ΙΕΑ, οι ΑΠΕ, μέχρι το 2030 θα ξεπεράσουν τον άνθρακα ως βασική πηγή ηλεκτροπαραγωγής ενώ η γενικότερη τάση που παρατηρείται είναι ότι η συνολική ζήτηση για καύσιμα θα αυξηθεί κατά 30% μέχρι το 2040, με αρκετές διαφορές ως προς το ρυθμό ανάπτυξη που θα σημειώσει η κάθε κατηγορία καυσίμων.

Και ενώ οι ανανεώσιμες πηγές θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, από τα ορυκτά καύσιμα ηγετική θέση θα έχει το φυσικό αέριο. Η ζήτηση για φυσικό αέριο προβλέπεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 1,5% ως το 2040, δηλαδή χαμηλότερο από το 2,3% των τελευταίων 25 ετών. Παρόλα αυτά, χαρακτηρίζεται ως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο και το μερίδιό του αναμένεται να φτάσει το 24% το 2040 έναντι 21% σήμερα. Αντιθέτως, στο πιο οικολογικό σενάριο «450», η χρήση φυσικού αερίου σταθεροποιείται νωρίτερα στη δεκαετία του 2030.

Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία προβλέπεται να συνεισφέρουν τα δύο τρίτα της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού αερίου ως το 2020 ενώ όσον αφορά στο LNG, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η υπερπροσφορά που παρατηρείται σήμερα θα βαίνει μειούμενη εξαιτίας της αύξησης του ανταγωνισμού από την είσοδο νέων παιχτών στην αγορά. Μάλιστα, το LNG προβλέπεται να φτάσει το 70% των νέων εμπορευόμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Ο άνθρακας παρουσιάζει από τις χειρότερες προοπτικές καθώς τη χρήση του φρενάρει η περιβαλλοντική πολιτική που υιοθετείται παγκοσμίως για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή της ζήτησης, ιδιαίτερη αύξηση αναμένεται στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ινδίας, της Νότιας Ασίας, της Κίνας, της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Ειδικότερα, στην Κίνα και την Ινδία αναμένεται να σημειωθεί η μεγαλύτερη αύξηση στα φωτοβολταϊκά ενώ στα μέσα του 2030 οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας θα καταναλώνουν περισσότερο πετρέλαιο από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider