OPEC: Μια συμφωνία δεν αρκεί για να ανέβουν οι τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC: Μια συμφωνία δεν αρκεί για να ανέβουν οι τιμές

Συνάντηση μεταξύ μελών και μη μελών του OPEC πραγματοποιείται το Σάββατο στη Βιέννη προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο είναι διατεθειμένες οι χώρες εκτός ΟPEC να προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής τους και να ευθυγραμμιστούν με την απόφαση του Οργανισμού που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες με απώτερο στόχο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την εξισορρόπηση της αγοράς.

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν τελικά η μείωση των 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα-σε περίπτωση που τηρηθεί- θα είναι αρκετή για να επιφέρει ισορροπία στην αγορά. Εξίσου αμφίβολη δείχνει να είναι και η έκβαση σε περίπτωση που συναινέσουν ακόμη και τα μη μέλη του OPEC στη συνάντηση της Πέμπτης. «Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία 100% από όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, είναι αμφίβολο ότι τα παγκόσμια αποθέματα θα μειωθούν το α’ εξάμηνο του 2017», αναφέρει ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates στο Λονδίνο. «Αυτό θα κρατήσει σταθερές τις τιμές του πετρελαίου», συμπληρώνει.

Πιο αισιόδοξος, ωστόσο, εμφανίστηκε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε ότι οι τιμές μπορεί να σημειώσουν άνοδο και να φθάσουν μέχρι και τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Η αγορά του πετρελαίου αναμένεται να ισορροπήσει «προς τα μέσα του επόμενου έτους», σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας της Νιγηρίας, Emmanuel Kachikwu. Η αγορά ελπίζει ότι θα δοθεί ένα τέλος στην «κατρακύλα» στων τιμών του πετρελαίου που σημειώνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του OPEC, η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι ελάχιστη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 ακόμη και αν ο οργανισμός καταφέρει να πείσει και τα μη μέλη να μειώσουν την παραγωγή.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για τα μέλη του OPEC δείχνουν ότι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις που φθάνουν το 80% της υπεσχημένης μείωσης.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδίων του OPEC αναμένεται να διαδραματίσουν εκτός από τη Ρωσία (η οποία υποσχέθηκε να μειώσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια τη μέρα το α’ εξάμηνο του 2017) και άλλες χώρες εκτός OPEC, οι οποίες έχουν δηλώσει σχετική απροθυμία (Μεξικό, Αζερμπαϊτζάν, Κολομβία).

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι χώρες μη-μέλη του OPEC θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ακολουθώντας την υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί, προκειμένου να μειωθεί η υπερπροσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Σύνοδος Κορυφής στις αρχές του 2017 για το πετρέλαιο

Τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής με συμμετοχή των μελών και μη μελών του OPEC πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, προκειμένου να αποφασιστεί μια τιμολογιακή πολιτική για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η συνάντηση θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως ανέφερε ο Maduro. «Σκοπεύω να υποβάλλω και γραπτώς αυτή την πρόταση και να συγκληθεί σύνοδος κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρών εντός και εκτός του οργανισμού το πρώτο τρίμηνο του 2017 για να συζητήσουμε πως θα επιφέρουμε ισορροπία στην αγορά πετρελαίου και να προστατέψουμε τις τιμές για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε σχετικά στο εθνικό δίκτυο AVN.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.