Σε «καλό δρόμο» ο East Med

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «καλό δρόμο» ο East Med

Σε «καλό δρόμο» δείχνει να βρίσκεται ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, o οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Miguel Arias Canete, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Carlo Calenta, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ στη Ρώμη παρουσιάστηκαν τα θετικά συμπεράσματα μελέτης για τη βιωσιμότητα του αγωγού και εκφράστηκε η ικανοποίηση από όλες τις πλευρές για την πορεία του έργου.

Το σχέδιο στοχεύει στη δημιουργία μιας άμεσης διόδου εξαγωγών των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσόγειο προς την Ευρώπη, συμπληρώνοντας άλλες εναλλακτικές που εξετάζονται. Εκτιμώντας τη στρατηγική αξία του σχεδίου, οι Υπουργοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου και να εντοπίσουν μέσα κοινής υποστήριξής του, στοχεύοντας, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθεί ο αγωγός στην τρίτη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να είναι εφικτή η πρόσβαση σε οικονομική υποστήριξη από το CEF, για να προωθηθεί η επόμενη φάση ανάπτυξης του έργου.

Η συνολική ποσότητα από τα κοιτάσματα του Ισραήλ φθάνει τα 900 δις. κυβικά μέτρα και υπερβαίνει την εσωτερική ζήτηση ενώ οι εταιρείες που κάνουν τις έρευνες στο Ισραήλ εκτιμούν ότι υπάρχουν άλλα 2.200 δις. κυβικά μέτρα. Στην Κύπρο, το κοίτασμα Αφροδίτη παρέχει 150 δις. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με υπολογισμούς των εμπλεκόμενων φορέων και των εταιρειών που κάνουν τις έρευνες υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα, η οποία δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.

Το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως διάδρομο είτε προς τα Βαλκάνια είτε προς την Ιταλία. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας,Yuval Steinitz, η Ελλάδα θα γίνει σημαντικός διάδρομος και η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει σημαντικός προμηθευτής της Ευρώπης. Όσον αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας, ως πέρασμα του φυσικού αερίου, ο κ. Steinitz σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν ένα τέτοιο project είναι ρεαλιστικό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει διάλογος εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας: «Για μένα είναι σαφές ότι πρέπει να πουλήσουμε ισραηλινό, κυπριακό και αιγυπτιακό αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Ο προορισμός είναι αυτός».

Προς την ίδια κατεύθυνση, την Πέμπτη, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ, υπέγραψαν Μνημόνιο Έρευνας και Τεχνολογίας επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στην συνεργασιά μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα Ενέργειας, τονίζοντας πως ο τομέας αυτός αποτελεί πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας.

Εφικτός ο East Med

Ο αγωγός EastMed περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013. Τη διετία 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά 8 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, ισραηλινό και κυπριακό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία - Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider