Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΔΕΠΑ - Attica Group

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας ΔΕΠΑ - Attica Group

Σε μνημόνιο συνεργασίας με στόχο τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου από επιβατηγά πλοία της δεύτερης προχώρησαν σήμερα η εταιρεία ΔΕΠΑ και η Attica ΑΕ Συμμετοχών (Attica Group), μητρική εταιρεία των Superfast Ferries και Βlue Star Ferries. Ειδικότερα η συμφωνία αφορά τη διεύρυνση της αποκεντρωμένης χρήσης του φυσικού αερίου και την προώθηση του LNG στη ναυτιλία .

Οι δύο εταιρείες όπως ανακοίνωσαν θα προβούν στην από κοινού μελέτη των παραμέτρων και των προϋποθέσεων για τη χρησιμοποίηση του LNG σε πλοία του στόλου της Attica Group και στη συνέχεια με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα αποφασίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Η χρήση φυσικού αερίου στη ναυτιλία θα προσφέρει στο ναυτιλιακό κλάδο σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας ενώ προσφέρει και σημαντικές δυνατότητες προστασίας του περιβάλλοντος.

Επιπλέον η χρήση φυσικού αερίου διασφαλίζει τη συμμόρφωση προς την υφιστάμενη νομοθεσία σχετικά με την περιεκτικότητα των καυσίμων πλοίων σε θείο , καθώς και την από 27 Οκτωβρίου 2016 απόφαση του Ιnternational Μaritime Οrganization (ΙΜΟ), για την υιοθέτηση σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα του ορίου 0,5% στην περιεκτικότητα των ναυτιλιακών καυσίμων σε θείο από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι δυο εταιρείες (ΔΕΠΑ και Attica Group) συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα POSEIDON MED II, το οποίο αποσκοπεί στην εισαγωγή του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG) ως κύριο καύσιμο για την ναυτιλιακή βιομηχανία και στην ανάπτυξη ενός επαρκούς δικτύου υποδομών ανεφοδιασμού των πλοίων με LNG.

Το έργο, συντονιστής του οποίου είναι η ΔΕΠΑ, έχει διάρκεια 5 χρόνια και λήγει στο τέλος του 2020. Συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος και τα λιμάνια τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι του Πειραιά, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Βενετίας, της Ηγουμενίτσας και της Λεμεσού.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 53.279.405 ευρώ και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή («Συνδέοντας την Ευρώπη») ενώ το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από τους 26 εταίρους του προγράμματος που αφορούν σε επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία.

Στοχεύει στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας λιμανιών για τη χρήση LNG ως καύσιμο στα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός εφοδιαστικού δικτύου για τη μεταφορά και διανομή LNG, καθώς και τη δημιουργία μιας σωστά οργανωμένης και βιώσιμης αγοράς

Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρεία που εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της τελευταίας 25ετίας στην Ελλάδα. Με συνεχείς επεκτάσεις των αγωγών φυσικού αερίου και τη δημιουργία νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), ο όμιλος φέρνει το φυσικό αέριο κοντά σε όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας.

Με μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου (μέσω αγωγών και LNG) στηρίζει την επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες, ώστε η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από χώρες με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Η Attica Group, πρωτοπόρος στην επιβατηγό ναυτιλία τα τελευταία 20 χρόνια, έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων πλοίων και υπηρεσιών στην Ευρώπη, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ευρώ 1,5 δις ευρώ.

Σήμερα δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών για επιβάτες και φορτηγά στην Ανατολική Μεσόγειο με 13 σύγχρονα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία με μέσο όρο ηλικίας τα 14 έτη, τα οποία εξυπηρετούν περισσότερους από 40 προορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας) και κινούνται με συμβατικά καύσιμα.

Η Attica Group δραστηριοποιείται επίσης στις γραμμές Ευρώπης-Αφρικής συνδέοντας το Μαρόκο με την Ισπανία και ερευνά διαρκώς νέες προοπτικές διεύρυνσης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.