Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «άλμα» του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «άλμα» του πετρελαίου

Ένα νέο κεφάλαιο αναμένεται να ανοίξει για την ελληνική αγορά πετρελαίου μετά την απόφαση του OPEC να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ξεκινώντας τον Ιανουάριο, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει σε ανοδική τροχιά τις τιμές.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει φρενάρει τις επενδύσεις και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ενώ έχει μειώσει αισθητά την κερδοφορία των πετρελαϊκών εταιρειών και των οικονομιών των παραδοσιακά πετρελαιοπαραγωγών κρατών όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ κλπ.

Τι σημαίνει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου για την Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται μια μικρή αγορά με ανάγκες που δεν ξεπερνούν τα 450.000 βαρέλια ημερησίως. Η μοναδική παραγωγή που έχει προέρχεται από τα κοιτάσματα του Πρίνου η οποία φθάνει τα 3.000 βαρέλια ημερησίως. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Σαουδική Αραβία παράγει 10, 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μπορεί να καταλάβει για πόσο μεγάλη διαφορά μιλάμε.

Για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες η Ελλάδα εισάγει από χώρες όπως είναι η Ρωσία, το Ιράκ, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Τουρκία. Σαφώς μια αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις στην αγορά, στους καταναλωτές αλλά και στους ενεργειακούς ομίλους στην Ελλάδα.

Για τους καταναλωτές (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης κλπ), η αύξηση της τιμής του brent θα επιφέρει όπως είναι αναμενόμενο αντίστοιχες (μικρές μάλλον) αυξήσεις οι οποίες θα μετακυληθούν στις ήδη ανεβασμένες τιμές λόγω φορολογίας και ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτή η κατηγορία καταναλωτών στην Ελλάδα είναι σχεδόν πάντα από τους «χαμένους» καθώς ακόμη και όταν πέφτει η τιμή του πετρελαίου, τη μείωση αυτή δεν την περνούν πάντα οι έμποροι στην τιμή πώλησης (ή προχωρούν σε πολύ μικρές μειώσεις με αποτέλεσμα να μην έχει πραγματικό θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση).

Πιο ενδιαφέρουσες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις για τους ενεργειακούς ομίλους (ΕΛΠΕ, Energean Oil κλπ) καθώς δημιουργείται «ευνοϊκότερο κλίμα» για επενδύσεις. Οι εταιρείες αυτές αναμένεται ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου (από τη διύλιση κλπ). Θετικός θα είναι όμως ο αντίκτυπος και στις επενδύσεις καθώς η υψηλότερη τιμή πετρελαίου θα ενθαρρύνει να αυξηθούν προϋπολογισμοί ή να «ξεκολλήσουν» έργα για Έρευνα και Ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας από νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων κλπ. Ήδη όμιλοι όπως τα ΕΛΠΕ έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Έρευνα & Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ισχυροποιώντας και διευρύνοντας τις στρατηγικές του συμμαχίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες του κλάδου. Αναφερόμενος ειδικότερα στις έρευνες στον Πατραϊκό, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ομίλου, κ. Αλεξόπουλος υποστήριξε πως εντοπίστηκαν γεωλογικές δομές που επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι «πετρελαιοπιθανή». Σαφώς η θετική έκβαση τέτοιων ενεργειών αποτελούν ακόμη προσοδοφόρα επένδυση για το μέλλον με βάσει τα νέα δεδομένα.

Και όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι θα ανέβει όντως η τιμή του πετρελαίου…

Σύμφωνα με έρευνα της BMI η τιμή του πετρελαίου θα φθάσει τα 55 δολάρια το βαρέλι το 2017, μια εκτίμηση που υποστηρίζει και ο Simon Flowers, αναλυτής της Wood Mackenzie ο οποίος κάνει λόγο για 55-60 δολάρια το βαρέλι με «με την προϋπόθεση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν τη συμφωνία». Από την άλλη, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα εξακολουθήσει να υπάρχει υπερπροσφορά με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η αύξηση της τιμής. Αναλυτές της Goldmann Sachs εκτιμούν η τιμή δεν θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα σε διαρκή βάση, διότι οι μείωση της παραγόμενης ποσότητας από τον OPEC δίνουν χώρο σε άλλους παραγωγούς, όπως η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.