Ευθύνες στο υπουργείο από το Ελληνο-Αζέρικο Επιμελητήριο για ΔΕΣΦΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευθύνες στο υπουργείο από το Ελληνο-Αζέρικο Επιμελητήριο για ΔΕΣΦΑ

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις σε πολιτικό, επιχειρηματικό και θεσμικό επίπεδο από το ναυάγιο της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και της αδυναμίας συμφωνίας με τη Socar για την πώληση του 66%.

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα όπου θα διευκρινιστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και αν θα προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη νέου διαγωνισμού δεδομένου ότι η εγγυητική ύψους 40 εκατ. ευρώ από τους Αζέρους έληξε στις 30 Νοεμβρίου.

Οι επιχειρήσεις είναι οι πρώτες που αντέδρασαν αρνητικά στη ματαίωση της συμφωνίας κάνοντας λόγω για δημιουργία αντιεπενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Το Ελληνο Αζέρικο Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για τη ματαίωση της συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΣΦΑ και της Αζέρικης SOCAR και επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Ενέργειας.

«Η δυσμενής αυτή εξέλιξη είναι βέβαιο ότι επιβαρύνει σημαντικά το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον και το πλαίσιο συνεργασίας που το Επιμελητήριο έχει αναπτύξει μέσω της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του στην προώθηση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών. Η μονομερής τροποποίηση της συμφωνίας εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας με τη ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Ιούλιο, τροποποίησε το πλαίσιο της αρχικής προκήρυξης και επηρέασε δυσμενώς τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της επένδυσης, οδηγώντας τη σε «ναυάγιο», αναφέρει σχετικά.

Παράλληλα αναφέρει ότι η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου από τον Ιανουάριο του 2016 βοηθά έμπρακτα και υποστηρίζει τόσο την εξωστρέφεια των Ελληνικών επιχειρήσεων προς την αγορά του Αζερμπαϊτζάν και γενικότερα των Καυκασίων χωρών όσο και την προσέλκυση επενδύσεων από τις εύρωστες οικονομικά επιχειρήσεις των χωρών αυτών προς την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν πραγματοποιηθεί επιχειρηματικές αποστολές, συνεχείς επαφές και συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς, την κυβέρνηση, καθώς και τις μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν επισημανθεί οι επενδυτικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες ενέργειες για την υλοποίηση των επενδυτικών αυτών σχεδίων.Είναι πλέον φανερό ότι η ματαίωση της συγκεκριμένης συμφωνίας συνιστά αρνητικό πρόσημο, αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να «δουν» επενδυτικά την Ελλάδα και δυσχεραίνει στο μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου μας για προσέλκυση επενδύσεων που θα συνέβαλαν στη σταδιακή έξοδο της χώρας μας από το επενδυτικό τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα».

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας: «Το ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ»

Αντιδιαμετρικά αντίθετη είναι η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας κάνει λόγο για παρά λίγο ξεπούλημα του ΔΕΣΦΑ, τονίζοντας ότι «η μεγάλη απαίτηση και εκβιασμός των δανειστών είναι πλέον και το ξεπούλημα των Εταιρειών Ενέργειας (ΔΕΗ , ΔΕΠΑ , ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ) . Είναι πρόκληση από όπου και αν εκπορεύονται οι δημόσιες τοποθετήσεις περί μη αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, σε σχέση με τη μη επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR . Αλήθεια κύριοι , είναι ανάπτυξη το ξεπούλημα του 66% του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR με 400εκατ. Ευρώ που συμφωνήθηκε το 2014 ; Ποιο Οικονομικό Πανεπιστήμιο διδάσκει ότι η αποτίμηση μιας προς πώληση εταιρείας στηρίζεται αποκλειστικά στα cash flow projection και δεν αποτελεί συνισταμένη της αξίας και στρατηγικής σημασίας των εγκαταστάσεών της ; Όταν τα πάγια της Εταιρείας εκτιμώνται κοντά στα 2 δις ευρώ και περιλαμβάνουν εκτενές δίκτυο αγωγών υψηλής πίεσης άνω των 2,500 χλμ. καθώς επίσης και το μοναδικό terminal LNG στη Ρεβυθούσα που κατά την διάρκεια των 3½ τελευταίων ετών έχει αναβαθμιστεί και η αξία του μόνο εκτιμάται στα 800 εκατ. Ευρώ .

Δεν είναι δυνατόν την περίοδο που η διπλωματία έχει μετατραπεί σε «διπλωματία των αγωγών φυσικού Αερίου» η Ελλάδα να χάσει το 66% του μοναδικού αγωγού Φυσικού Αερίου και το terminal με το υπάρχων μοντέλο αποκρατικοποίησης . Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με τις συνθήκες διπλωματίας που ισχύουν στην Ν.Α. Ευρώπη και όχι μόνο δεν είναι απλά οικονομικό αλλά βαθιά πολιτικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.