Στην ενεργειακή απόδοση στρέφεται και ο αγροτικός τομέας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην ενεργειακή απόδοση στρέφεται και ο αγροτικός τομέας

Ενεργειακά αποδοτικές λύσεις αναζητά και ο αγροτικός τομέας, μετά τη βιομηχανία και τον κτιριακό τομέα προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με θέμα «Κλιματική Αλλαγή. Συμφωνία του Παρισιού-προκλήσεις και προοπτικές», στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου ήταν η η Ελλάδα να πρωτοπορήσει στις συζητήσεις αλλά και στην κύρωση της Συμφωνίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. «Σήμερα, από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα δουλέψουμε προκειμένου ο γεωργικός τομέας να εναρμονιστεί στις σύγχρονες επιταγές για βιωσιμότητα και αειφόρο ανάπτυξη, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και αποκομίζοντας τα οφέλη της καθαρής ενέργειας».

Με ποιόν τρόπο όμως αυτό μπορεί να γίνει πράξη ειδικά στην Ελλάδα; Τα πρώτα βήματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται από μικρά και μεγάλα θερμοκήπια τα οποία υιοθετούν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Ένα βασικό συστατικό του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στα θερμοκήπια, είναι το ενεργειακό κόστος και κυρίως το κόστος θέρμανσης και αφύγρανσης. Σε πιο ψυχρά κλίματα, όπως π.χ. στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, το κόστος αυτό μπορεί να ξεπερνά το 35% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Συνεπώς, για να είναι ανταγωνιστικό ένα αγροτικό προϊόν, πρέπει να έχει χαμηλό ενεργειακό κόστος για να μπορεί να ανταγωνιστεί προϊόντα που προέρχονται από περιοχές που έχουν ελάχιστο κόστος θέρμανσης .

Η ανταγωνιστικότητα για μια αγροτική επιχείρηση βασίζεται στο χαμηλό κόστος θέρμανσης, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί-π.χ στην περίπτωση του θερμοκηπίου-με την προσθήκη ενός Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ).

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη στρέφονται στο φυσικό αέριο και χρησιμοποιούν κίνητρα για την διεύρυνση της χρήσης τους στις καλλιέργειες. Για παράδειγμα, οι Βέλγοι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια έχουν λάβει σημαντικές εκπτώσεις για τη χρήση του φυσικού αερίου. Το μέτρο αυτό είχε συμφωνηθεί για να στραφούν οι καλλιεργητές οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας προς την χρήση του φυσικού αερίου. Παράλληλα, το 1/5 των επιχειρήσεων καλλιέργειας οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια έχει μεταστραφεί προς τη χρήση φυσικού αερίου ενώ ένας από τους στόχους της φλαμανδικής κυβέρνησης είναι να μεριμνήσει ώστε εντός δεκαετίας, στο 75 % των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών σε θερμοκήπια να χρησιμοποιείται φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.