Αναπροσαρμόζεται η στρατηγική της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναπροσαρμόζεται η στρατηγική της ΔΕΗ

Με την διοίκηση της ΔΕΗ να ζητά τη στήριξη της πολιτείας για να αποσαφηνίσει το σύγχρονο ρόλο της επιχείρησης και την δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη να δρομολογηθεί ένα νέο σχέδιο για τη ΔΕΗ ώστε να παραμένει ο ισχυρός παίχτης στην αγορά της Ελλάδας θεμελιώνεται μια νέα στρατηγική για τη ΔΕΗ προκειμένου να ανταποκριθεί στο νέο τοπίο που διαμορφώνει το άνοιγμα της αγοράς.

«Σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου για την «Μικρή ΔΕΗ», είμαστε σε θέση να δρομολογήσουμε ένα νέο σχέδιο για την ΔΕΗ συνολικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην αγορά της Ελλάδας και να ενισχυθεί με συμπράξεις που θα την καταστήσουν δομικό στοιχείο κάθε νεότερης εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινούνται και οι συζητήσεις της διοίκησης της Επιχείρησης με την κινεζική εταιρία CMEC, δείχνοντας τη δυναμική αυτής της επιλογής για το μέλλον της ΔΕΗ», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης κατά την ομιλία του στο 21ο Εθνικό Συνέδριο ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» με θέμα «Επενδύοντας στην Ενέργεια σ’ ένα Ασταθές Οικονομικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον».

Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση του σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις και ανέφερε ότι είναι περιορισμένα τα έσοδα που θα αποφέρει στο δημόσιο ενδεχόμενη πώληση της συμμετοχής του σε ΔΕΗ (17%), ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΠΑ (65%). Αντ’ αυτών των λύσεων, προέταξε τον τρόπο λειτουργίας των ΕΛΠΕ, τα οποία ανήκουν κυρίως σε ιδιώτες αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικής σημασίας.

«Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν επίσης το πόσο παρωχημένο είναι το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και οι παραπλήσιοι σχεδιασμοί για την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, μέσα στο νέο περιβάλλον που γεννιέται, όχι μόνο από τις παρεμβάσεις μας, αλλά και ως αποτέλεσμα μιας συνολικής μετάβασης στον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης.

Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ βρίσκεται σε θέση να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις

Στη νέα στρατηγική που χαράσσει η ΔΕΗ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.

Όπως ανέφερε, τα χρόνια των μνημονίων, κάτω και από την αφόρητη πίεση των δανειστών έγιναν πολλά. «Λήφθηκαν αποφάσεις, ψηφίστηκαν νόμοι, εφαρμόστηκαν πολιτικές. Διαμορφώνεται ένα εντελώς νέο τοπίο. Η ΔΕΗ βρίσκεται στη θέση να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις με εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα. Ασφαλώς χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες και αλλαγές. Πάνω από όλα χρειάζεται στήριξη. Πρέπει η πολιτεία ως βασικός μέτοχος να αποσαφηνίσει το σύγχρονο ρόλο αυτής της επιχείρησης, και να χαράξει ανάλογες πολιτικές», σημείωσε.

«Η τυφλή πολεμική κατά του λιγνίτη ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις εισαγωγές»

Αναφερόμενος στην απανθρακοποίηση που προωθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές υπογράμμισε ότι η ΕΕ με την απανθρακοποίηση εννοεί μείωση, και προοπτικά απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα όχι μόνο για την παραγωγή ΗΕ αλλά και για άλλους σημαντικούς τομείς, όπως οι μεταφορές και οι θερμάνσεις και ψύξεις κτηρίων με επέκταση της χρήσης του ηλεκτρισμού. «Αν αυτό το συνδυάσουμε με την άλλη ευρωπαϊκή πολιτική τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης με χρήση εγχώριων πόρων, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι για τη χώρα μας ένα ποσοστό παραγωγής ΗΕ από λιγνίτη είναι, για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες, απόλυτα αναγκαίο, και η συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί στους όρους ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του λιγνιτικού μας δυναμικού», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στην πολιτική της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση. «Με την Πτολεμαϊδα V και την 2η μονάδα στον ΑΗΣ Μελίτης (Φλώρινα), σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες αποσύρσεις των παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων η χώρα μας όχι μόνο θα είναι ευθυγραμμισμένη με τους Ευρωπαϊκούς στόχους αλλά θα προηγείται σημαντικά. Υπενθυμίζω τα στοιχεία : 2014 34,5 εκατ. τόνοι, εκπομπών CO2. Μέσα της δεκαετίας του 1920 λιγότερα από 20 εκατ. τόνοι, ήτοι μείωση άνω του 40%. Μάλιστα με ορισμένες προϋποθέσεις και επενδύσεις που μελετάμε μπορεί να επιτύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα…Ας μου επιτραπεί να πω ότι η τυφλή πολεμική εναντίον του λιγνίτη ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τις εισαγωγές και τα εισαγόμενα καύσιμα. Δε νομίζω ότι ιδιαίτερα σήμερα μπορεί αυτό να είναι λύση για τη χώρα».

Για τη μεταφορά του 17% από το ΤΑΙΠΕΔ στο Yπερταμείο

«Εναπόκειται στην Κυβέρνηση να εκτιμήσει, ενόψει των υφιστάμενων παλαιότερων δεσμεύσεων έναντι των δανειστών, το κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι να μεταφερθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα αυτό, ενώ εκ πρώτης όψεως δεν αφορά τη ΔΕΗ αλλά το κράτος, ως βασικό μέτοχό της, εντούτοις απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά. Αντίθετα υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την επιχείρηση. Άλλωστε το κράτος – Υπερταμείο και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην εταιρεία. Και βέβαια πέραν της σημειολογίας των αριθμών όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι η ΔΕΗ θα είναι Ανώνυμη Εταιρεία», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Επενδύσεις στην περιβαλλοντική αναβάθμιση

Σε ότι αφορά στη συμβατική παραγωγή, αυτή θα αφορά σε επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης ή υποκατάστασης παλαιότερων λιγνιτικών μονάδων. «Το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες εξελίξεις της ζήτησης και την αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ δεν αφήνει περιθώρια για άλλες επιλογές. Το project Μελίτη, με την ίδρυση ανεξάρτητης εταιρείας με τη CMEC και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Η προσπάθεια αποθείωσης της 5 ης Μονάδας του Αγ. Δημητρίου με αυτοχρηματοδότηση είναι ένα επίσης δείγμα. Βεβαίως υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα. Η Πτολεμαΐδα V χρειάζεται ακόμη πλέον των ενός δις. Πρόσφατα καταβλήθηκαν 144 εκατ. για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Κάθε χρόνο δαπανώνται δεκάδες εκατ. σε υποδομές ή λειτουργικές ανάγκες Ορυχείων», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider