ΝΟΜΕ: Σε Ήρων, Protergia, Elpedison, η μερίδα του λέοντος

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΝΟΜΕ: Σε Ήρων, Protergia, Elpedison, η μερίδα του λέοντος

Επιτυχής χαρακτηρίστηκε από την αγορά η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ η οποία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στους εναλλακτικούς παρόχους της λιανικής ρεύματος ενώ τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η ΔΕΗ για την ύπαρξη ανταγωνισμού μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Τη μερίδα του λέοντος έλαβαν οι εταιρείες Ήρων, Protergia, Elpedison, οι οποίες απέκτησαν 310 MWh/h.Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας έχει οριστεί από τη ΡΑΕ στα 37,37 ευρώ/MWh.

Από τις 12 εταιρείες που συμμετείχαν στη δημοπρασία, ποσότητες ρεύματος πήραν οι 11. Συνολικά διατέθηκαν 4.029.600 MWh και οι εταιρείες που συμμετείχαν στην δημοπρασία, ήταν οι εξής: Elpedison, Greek Environmental & Energy Network, Interbeton, Novaera Energy, NRG Trading House, Protergia,ProtergiaΘερμοηλεκτρική,Volterra,Watt and Volt, Βιενέρ,ΕΛΤΑ,Ήρων.

Παναγιωτάκης: Επαληθεύθηκαν οι φόβοι μας

Αναφερόμενος στις δημοπρασίες πώλησης ρεύματος, η πρώτη εκ των οποίων ολοκληρώθηκε την Τρίτη, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης εστίασε στην επιβάρυνση της ΔΕΗ από τα κατ' ευφημισμόν ΝΟΜΕ, όπως τα αποκάλεσε. Μιλώντας στο 21ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργεια & Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, είπε ότι επαληθεύτηκαν οι φόβοι που είχαν εκ των προτέρων εκφραστεί.

«Φανερή η ζημιά της ΔΕΗ-Η μέση τιμή ήταν κάτω του κόστους παραγωγής»

Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της διατύπωσε ερωτηματικά για την ύπαρξη ανταγωνισμού μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας σημειώνοντας ότι «Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ, δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού, το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh.

Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider