«Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί ότι η ΔΕΗ αποτελεί Ανώνυμη Εταιρία»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί ότι η ΔΕΗ αποτελεί Ανώνυμη Εταιρία»

Την εκτίμηση ότι η δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη «ίσως να έχει και άλλες διαστάσεις εκτός από τις οικονομικές» εξέφρασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σημειώνοντας ότι με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που ολοκληρώθηκε σήμερα «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι της ΔΕΗ για στρεβλώσεις της αγοράς από τα κατ’ ευφημισμόν ΝΟΜΕ».

Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο επικεφαλής της επιχείρησης σημείωσε, ακόμη, ότι αναμένει με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των ενδιαφερομένων, αλλά και των φορέων για το θέμα.

Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως εναπόκειται στην κυβέρνηση να εκτιμήσει κατά πόσο είναι εφικτό να μεταφερθεί το 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο. Το θέμα, όπως είπε, δεν αφορά τη ΔΕΗ, αλλά το κράτος, ωστόσο απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να προξενήσουν μεγάλη ζημιά ή αντίστροφα να προκύψει σημαντικό όφελος. Το κράτος, συνέχισε ο κ. Παναγιωτάκης, είτε με 34%, είτε με 51%, τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα είναι σημειολογία. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συνέχισε, έχουν αποδεχθεί ότι η ΔΕΗ αποτελεί Ανώνυμη Εταιρία.

Τοποθετούμενος σχετικά με τη διάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης είπε, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να στηρίζει τη βιομηχανική παραγωγή και ταυτόχρονα να της καταλογίζεται στο μερίδιο αγοράς η βαριά βιομηχανία και ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας για την εταιρία, που δεν είναι μονοπώλιο, αλλά είναι αναντικατάστατος ρυθμιστικός και αναπτυξιακός παράγοντας με μεγάλες δυνατότητες διείσδυσης στα Βαλκάνια.

Τσοτσορός (ΕΛΠΕ): Θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. το επενδυτικό πλάνο του ομίλου σε ορίζοντα 5ετίας

Ο πρόεδρος των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθης Τσοτσορός, ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό πλάνο του ομίλου για την επόμενη πενταετία θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και μπορεί να φθάσει στο 1δισ. ενώ τόνισε πως έχει γίνει η απαραίτητη χρηματοοικονομική εξυγίανση, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχρονική υστέρηση της χώρας σε θέματα ανταγωνιστικότητας, διαφθοράς και ελκυστικότητας για επενδύσεις, σύμφωνα με τις σχετικές διεθνείς μελέτες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ευρεία συναίνεση για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό των δομών της κρατικής γραφειοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider