Στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για το φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για το φυσικό αέριο

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητείται σήμερα η έκθεση του Andras Gyurk για την ευρωπαϊκή στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Στην πρόταση ψηφίσματος το Ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι η Ευρώπη διαθέτει επαρκές δίκτυο τερματικών σταθμών επαναεριοποίησης αλλά εξαιτίας της σχετικά χαμηλής ζήτησης για φυσικό αέριο τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του LNG οι υποδομές αυτές δεν αξιοποιούνται πλήρως. Παράλληλα, θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες όπως:

-όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ειδικά εκείνα τα οποία εξαρτώνται από έναν μόνο προμηθευτή, να έχουν πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο είτε απευθείας είτε μέσω άλλων ευρωπαϊκών κρατών

-η Κομισιόν και το δίκτυο TENE πρέπει να συμπεριλάβουν στα project των υποδομών (όπως είναι για παράδειγμα ο Διάδρομος Βορρά-Νότου) τα βαλκανικά κράτη και να διασφαλίσουν έναν ρόλο-κλειδί για τα κράτη της ΕΕ στον ενεργειακό τομέα.

-να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού δεδομένου ότι μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται διεύρυνση της παγκόσμιας προμήθειας φυσικού αερίου κατά 50% ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών του καυσίμου.

-να δοθεί έμφαση στην αποθήκευση του LNG και των διασυνδέσεων φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση υλοποίησης της Ενεργειακής Ένωσης και να μην υπάρξει ενεργειακή «απομόνωση» οποιουδήποτε κράτους μέλους.

-οι πιο ευάλωτες χώρες πρέπει να λάβουν υποστήριξη στην προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και για αυτό πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τερματικοί σταθμοί, συστήματα διανομής και διασύνδεσης σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα, η Βουλγαρία η Ισπανία κλπ.

-να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή συνεισφορά-χρηματοδότηση για έργα στην Ελλάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου του έτους που ακολουθεί το έτος λήξης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Στο σχετικό κείμενο εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τον διπλασιασμό της δυναμικότητας του αγωγού φυσικού αερίου Νord Stream (Ρωσίας-Γερμανίας) και υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο project αντίκειται στις αρχές της ανταγωνιστικότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στο καθεστώς της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς. Ακόμη, επισημαίνεται ότι ο Nord Stream θέτει σε κίνδυνο την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών, υπονομεύει τις προσπάθειες για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ειδικά όσον αφορά στην Κεντρική και Νότιοανατολική Ευρώπη και επιδρά αρνητικά στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των τερματικών σταθμών LNG που υπάρχουν ήδη και εκείνων που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider