«Ξεπαγώνει» ξανά το Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξεπαγώνει» ξανά το Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Εξελίξεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, στην ομιλία του στην «Πρώτη Συνάντηση των Fora των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστημίων της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου», που διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία, την Τετάρτη και την Πέμπτη και διοργανώνεται από τα Επιμελητήρια Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Χαρίτσης ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί μια σειρά προσκλήσεων επιχειρηματικότητας, καθώς, όπως είπε, οι σχετικές δράσεις του νέου ΕΣΠΑ έχουν εξειδικευτεί σε ποσοστό άνω του 55% (ποσό άνω των 2,5 δισ. ευρώ). Σε αυτές συγκαταλέγεται και το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον, το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στον ευρύτερο κλάδο της κατασκευής και της ενέργειας.

Οι πόροι που θα κινητοποιηθούν από το Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (ΓΓΔΕ) Παναγιώτης Κορκολής μέχρι τον Νοέμβρη του 2016 θα υπογραφεί η συμφωνία χρηματοδότησης για το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον (250 εκατ. ευρώ), που με την κατάλληλη μόχλευση θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα υπογράφτηκε η σχετική απόφαση του υπουργού ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία το 13% των εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2016 (περί τα 25-30 εκατ. ευρώ), διατίθεται για την ενίσχυση παρεμβάσεων σε υφιστάμενες οικίες στα πλαίσια του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει:

«Ποσοστό δεκατρία τοις εκατό (13%) των εσόδων διατίθεται για την άμεση ενίσχυση παρεμβάσεων για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης υφιστάμενων οικιών. Οι ανωτέρω πόροι συνδυάζονται με πόρους του «ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ» (ΚΥΑ 31654/ΕΘΥ1415/20.7.2010 – ΦΕΚ 1262/Β/6.8.2010) για την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενες οικίες στο πλαίσιο της κοινής υπουργικής απόφασης με αριθμ. Πρωτ. Φ.Β1/Ε2.1/244/6/5.1.2011 (ΦΕΚ Β΄ 54/26.01.2011) με τίτλο «Προκήρυξη του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013», όπως κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει. Προς επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, οι πόροι μεταφέρονται σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό του Δικαιούχου του ανωτέρω Προγράμματος, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΕΑΝ ΑΕ).

Πόροι που τυχόν δε χρησιμοποιηθούν για το ανωτέρω Πρόγραμμα, διατίθενται από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ σε λοιπά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, που σχεδιάζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νέο πρόγραμμα θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το προηγούμενο και θα απαιτεί λιγότερα δικαιολογητικά, δεν θα λαμβάνει υπ’ όψιν την τιμή ζώνης, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους και το σημαντικότερο, ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 από 15.000 ευρώ ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.

Μέσα στο επόμενο διάσημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει την αναμόρφωση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider