Οι «μεγάλοι» της ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις για το φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «μεγάλοι» της ενέργειας ενώνουν τις δυνάμεις για το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αποτελεί τον κοινό παρανομαστή της ανάπτυξης για τους «μεγάλους» παίχτες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς ενώ φορείς και κυβερνητικά στελέχη ποντάρουν στο φυσικό αέριο εν όψει των ραγδαίων μεταβολών στον ενεργειακό τομέα. Στην Ελλάδα, η ωρίμανση της ενεργειακής αγοράς συμπίπτει με την προώθηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χώρο. Τους τελευταίους μήνες έγιναν σημαντικές νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις στους τομείς του φυσικού αερίου, όπου η αγορά απελευθερώθηκε περισσότερο με τον διαχωρισμό της διανομής από την εμπορία, αλλά και με νέες δυνατότητες στο πεδίο των εισαγωγών.

Ο συντονισμός πολιτικών δυνάμεων και φορέων της αγοράς προς αυτή την κατεύθυνση είναι προφανής ενώ με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit, η ελληνική και η ισραηλινή κυβέρνηση έθεσαν τους βασικούς άξονες συνεργασίας και ανάπτυξης για τον τομέα του φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, «η επιδίωξή μας για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η ενεργειακή συνεργασία μας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο υπηρετείται με συγκεκριμένες ενέργειες και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές».

Τα βασικά σχέδια της ενεργειακής ατζέντας

Ορισμένα από τα κυριότερα έργα και σχέδια που αυτή την περίοδο κυριαρχούν στην ενεργειακή ατζέντα είναι:

-Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη, άρχισε ήδη να κατασκευάζεται, γίνεται πράξη ξεκινώντας από την Ελλάδα.

-Ο Ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος αγωγός Φυσικού Αερίου (IGB) μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora. Ένα σχέδιο που έχει κάνει σημαντική πρόοδο και μπορεί να συμβάλει στην μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

-Η προοπτική λειτουργίας του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αφορά μια ενεργειακή πύλη ικανή να διασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.

-Η υλοποιούμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα κρίνεται επίσης καθοριστικής σημασίας για την ικανότητα της Ελλάδας να παραλαμβάνει και να προωθεί μεγάλα φορτία LNG από κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.

-Η προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI, ως τμήμα μιας νέας όδευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

-Η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι επίσης ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου EAST MED είναι ενταγμένος στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ είναι ο κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διαθέτοντας εμπειρία 15 και πλέον ετών στην ελληνική αγορά, γεγονός που της επιτρέπει να επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή σύζευξη μεταξύ διεθνούς προσφοράς και εγχώριας ζήτησης. Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS, και την αλγερινή Sonatrach.

Πρωτοβουλίες από τη ΔΕΠΑ για αποκεντρωμένη χρήση του φυσικού αερίου

Το δίκτυο φυσικού αερίου είναι ήδη αρκετά ανεπτυγμένο και το καθιστά διαθέσιμο στους καταναλωτές του Λεκανοπεδίου Αθηνών (52 δήμοι), του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (12 δήμοι) και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στους δήμους Λαρισαίων, Βόλου, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Αλμυρού, Φαρσάλων και Κιλελέρ. Το 2017 ξεκινά σε δύο φάσεις η επέκταση των υποδομών διανομής προκειμένου το φυσι-κό αέριο να διατεθεί σε πέντε Περιφέρειες ήτοι Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα (α΄ φάση 2017-2023), Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο (β΄ φάση 2018-2023) και Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία (γ΄ φάση 2019-2023). Πόλεις, όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κιλκίς, Κατερίνη, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα αλλά και Πάτρα, Άμφισσα, Λειβαδιά, Καρπενήσι, Βέροια και Ορεστιάδα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ευεργετικό φυσικό αέριο.

Επενδύσεις από τη ΔΕΠΑ για την αεριοκίνηση

Θετικά αποτελέσματα στη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου για την κίνηση οχημάτων, έχουν οι συντονισμένες προσπάθειες της ΔΕΠΑ , των φορέων της περιφέρειας και των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης καθώς αυξάνονται οι περιοχές που έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο κίνησης χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται ευρέως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών από το δίκτυο φυσικού αερίου, μεταφέροντας το φυσικό αέριο με ειδικά βυτία.

Στην Ελλάδα επεκτείνεται το δίκτυο ανεφοδιασμού σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τα πρατήρια Fisikon (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) βρίσκονται σε κομβικά σημεία στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία.

Πρόσφατα η ΔΕΠΑ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων με σκοπό ο στόλος λεωφορείων του νομού να κινείται με φυσικό αέριο.

Η οριστική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες και προβλέπει τη κατασκευή σταθμού τροφοδοσίας στην πόλη των Ιωαννίνων και τη μετατροπή του στόλου των λεωφορείων του ΚΤΕΛ σε φυσικού αερίου. Το πρατήριο θα εξυπηρετεί εκτός από το στόλο των λεωφορείων και άλλα οχήματα (ταξί, ΙΧ, επαγγελματικά, κλπ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider