Αισιοδοξία στο ΥΠΕΝ για πώληση ΔΕΣΦΑ σε SOCAR

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αισιοδοξία στο ΥΠΕΝ για πώληση ΔΕΣΦΑ σε SOCAR

Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση της εταιρίας, την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι στο τελικό σχήμα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της ιταλικής SNAM.

Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνιζαν ότι το έλλειμμα θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017 με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τώρα - σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στον νόμο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης - από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο καθορισμός των τιμολογίων μεταφοράς για το 2017 και τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική φόρμουλα υπολογισμού των τιμολογίων οδηγούσε σε αυξήσεις της τάξης του 65%, οι οποίες κατά τις τωρινές εκτιμήσεις θα περιοριστούν γύρω στο 35%.

Παράλληλα, η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η SOCAR θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών (από το 66% που θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί) στην ιταλική SNAM με την οποία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Σε σχέση με το ΕΤΜΕΑΡ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι πληροφορίες από το ΥΠΕΝ αποκλείουν το ενδεχόμενο αυξήσεων. Τονίζεται σχετικά ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017, με τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ το όφελος που αποκομίζουν από τη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στην αγορά, η οποία μειώνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της σταδιακής απόσβεσης του ελλείμματος, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά με διασφάλιση της ροής των πληρωμών προς τους κατόχους των ανανεώσιμων πηγών τάχθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών σε συναντήσεις με τους θεσμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider