Το πρώτο βήμα για… ορυχεία στο διάστημα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρώτο βήμα για… ορυχεία στο διάστημα

Την δυνατότητα να εξορύξουν αστεροειδείς έχουν πλέον τουλάχιστον σε νομικό επίπεδο οι αμερικανικές εταιρείες βάσει του νόμου που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama ανατρέποντας για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια το «δίκαιο του διαστήματος».

Μέχρι σήμερα το διάστημα αντιμετωπιζόταν ως «δημόσιο αγαθό», το οποίο σήμαινε ότι κανένας δεν είχε την δυνατότητα να κατοχυρώσει εμπορικό δικαίωμα η ιδιοκτησία σε οποιοδήποτε διαστημικό σώμα. Με τον νέο νόμο οι πολίτες και τα νομικά πρόσωπα των ΗΠΑ μπορούν πλέον να δημιουργούν ορυχεία σε αστεροειδείς και να εκμεταλλεύονται ότι εξορύξουν.

Η Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος (Outer Space Treaty), την οποία υπέγραψαν το 1960 οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες ορίζει σαφώς ότι: «Το διάστημα είναι δωρεάν για εξερεύνηση και χρήση από όλα τα κράτη μέλη. Δεν υπόκειται σε εθνική οικειοποίηση από την αξίωση κυριαρχίας, μέσω της χρήσης ή κατοχής, ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο».

Ωστόσο, ο νέος νόμος που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ονομασία U.S. Commercial Space Launch Competitiveness Act δεν δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες να αποκτούν την κυριότητα ενός διαστημικού σώματος απλά τους δίνει την δυνατότητα να μπορούν να κρατούν για τους εαυτούς ότι εξορύσσουν από αυτούς.

Μπορεί η εξόρυξη από έναν αστεροειδή να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας ωστόσο υπάρχουν πολλές εταιρείες που προετοιμάζονται για τέτοιες επενδύσεις. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μόνο στους πιο κοντινούς στη γη αστεροειδείς υπάρχουν μεταλλεύματα συνολικής αξίας άνω των 100 τρισ. δολαρίων. Πάντως χρειάζονται πολλά χρόνια μέχρι να δούμε το πρώτο ορυχείο στο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider