ΕΛΠΕ: Υψηλή κερδοφορία το 2016 και άνοιγμα σε νέες αγορές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: Υψηλή κερδοφορία το 2016 και άνοιγμα σε νέες αγορές

Υψηλή κερδοφορία κατέγραψε ο όμιλος των ΕΛΠΕ το 2016 ενώ βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αναμένεται και το 2017 καθώς ο όμιλος ενισχύει την παρουσία του σε ξένες αγορές και ακολουθεί στρατηγική αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο Πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, αναφέρθηκε στους παράγοντες που συντέλεσαν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων, το νέο ενεργειακό τοπίο, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος και το οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ομίλου, παρά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των σημαντικών αυτών γεγονότων και παραγόντων, το 2015 ο όμιλος αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξη (6) ετών και επέτυχε νέο ιστορικό υψηλό εξαγωγών στους 6,9 εκατ. τόνους. Συνακόλουθα επέτυχε ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών (EBITDA) ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς επίσης και υψηλή κερδοφορία με EBITDA 169 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2016. Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ο όμιλος προέβη την 16-05-2016 σε εξόφληση του ομολόγου λήξης 2016 ύψους 400 εκατ. δολαρίων, όπως και της πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ προς την ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας αποπληρωμής της ρυθμισμένης παλαιάς οφειλής η οποία σημειωτέων ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία εταιρείας Δυτικής χώρας μετά την άρση των κυρώσεων (sanctions) με την ΕΕ.

Ακόμη, επεσήμανε ότι η δρομολόγηση της επίλυσης του μείζονος ζητήματος της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει αποφασιστικά τις δυνατότητες του ομίλου για να υποστηρίξει τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της σταδιακής ολοκλήρωσης της μετεξέλιξης σε σημαντικό ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ενεργειακό όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία, άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 38 % μεταξύ των ετών 2009 και 2015, καθιστώντας μονόδρομο την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, που ανέδειξε τον όμιλο στον πλέον σημαντικό εξαγωγικό φορέα της χώρας, με εξαγωγές που ήδη ξεπερνούν το 50 % της ετήσιας παραγωγής», υπογράμμισε ο κ. Τσοτσορός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο της διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, ο όμιλος σύναψε αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως η ιρανική εταιρεία NIOC και η ρωσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους.

«Πλην, όμως, όπως είναι προφανές η διαχρονικά επιτυχής συμμετοχή στο διεθνή ανταγωνισμό και η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου, δεν είναι δυνατή χωρίς την κατανόηση των δομών και του συντελούμενου μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, της συστηματικής μελέτης και εμβάθυνσης στην αξιολόγηση των παραμέτρων του διεθνούς ενεργειακού και ειδικότερα του πετρελαϊκού περιβάλλοντος και οπωσδήποτε των ραγδαίων αλλαγών στο θεσμικό και οικονομικοκοινωνικό ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα», σημείωσε ο κ. Τσοτσορός.

Γρηγόρης Στεργιούλης: Αυξημένη εξωστρέφεια και εστίαση στον πελάτη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη στρατηγική, τις διεθνείς δραστηριότητες και τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου. Όπως σημείωσε, ο όμιλος κατάφερε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση διασφαλίζοντας επαρκή χρηματοδότηση για συνεχή λειτουργία των διυλιστηρίων και ομαλό εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παράλληλα, η εταιρεία πέτυχε μείωση χρηματοοικονομικού κόστους κατά 7% σε σχέση με το 2015, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον. Σύμφωνα με τον κ. Στεργιούλη, οι κύριοι μοχλοί επίτευξης στόχων είναι η αυξημένη εξωστρέφεια (οι εξαγωγές ξεπερνούν το 50%), η εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, η μεγιστοποίηση απόδοσης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η εστίαση στον πελάτη και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, ο όμιλος δίνει έμφαση στην ασφάλεια και προτεραιότητες για το 2016 μεταξύ άλλων είναι η βέλτιστη λειτουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αριστοποίηση εφοδιασμού για μεγιστοποίηση ταμειακών ροών σε Διύλιση και Πετροχημικά, η ενίσχυση μεριδίων και στοχευόμενη ανάπτυξη δικτύων πρατηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η αξιολόγηση έρευνας στην περιοχή Δ. Πατραϊκού και προετοιμασία για διεξαγωγή εργασιών σε περιοχές που η ΕΛΠΕ έχει ανακηρυχτεί Επιλεγείς Αιτών, η αναχρηματοδότηση ομολόγων 2017-19 και η ολοκλήρωση διαδικασίας πώλησης ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider