Επενδύσεις εκατομμυρίων στα «άκαπνα» τσιγάρα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις εκατομμυρίων στα «άκαπνα» τσιγάρα
Αλλάζουν συνήθειες καπνίσματος οι Έλληνες καθώς οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται σε καινοτόμα προϊόντα

Στα προϊόντα με δυνητικά μικρότερο κίνδυνο πρόκλησης βλάβης στους καπνιστές έναντι των παραδοσιακών προϊόντων καπνού στρέφονται οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

H στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα προϊόντα αυτά είναι εμφανής καθώς σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, η αγορά του παραδοσιακού τσιγάρου στην ελληνική αγορά σημειώνει πτώση, καθώς μόνο το 2017 οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 11%, ενώ πτώση 7% καταγράφεται και το 2018.
H πρώτη καπνοβιομηχανία που στράφηκε στο θερμαινόμενο τσιγάρο είναι η Phillip Morris με την θυγατρική της Παπαστράτος να πραγματοποιεί μία επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS που δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον η εταιρεία άλλαξε όλη τη γραμμή παραγωγής και πλέον θα παράγει μόνο θερμαινόμενες ράβδους καπνού HEETS (ΠΔΚΜ) για τη συσκευή IQOS.
Η εταιρεία είχε συνεισφορά 1 δις. ευρώ στα κρατικά έσοδα το 2017, κάτι που ανέρχεται στο 2% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, ενώ επιπλέον συνεισφέρει 5,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Παράλληλα, απασχολεί έμμεσα και άμεσα 1.000 εργαζομένους, έχει 25.000 συνεργαζόμενες εταιρείες και 900 τοπικούς προμηθευτές.

Η υλοποίηση του έργου συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2018, οπότε η Παπαστράτος θα παράγει ετησίως 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού, οι οποίες θα εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μερίδιο αγοράς του IQOS στην ελληνική αγορά ανέρχεται στο 5% και είναι το μεγαλύτερο στις χώρες της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι από το 2008, η Ρhillip Morris έχει προσλάβει περισσότερους από 400 επιστήμονες και ειδικούς και έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην έρευνα και ανάπτυξη και την επιστημονική τεκμηρίωση. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας για την τεκμηρίωση της δυνατότητας μειωμένου κινδύνου του IQOS είναι πολύ ενθαρρυντικά και η εταιρία διαθέτει ελεύθερα την επιστημονική της μεθοδολογία και τα ευρήματά της για ανεξάρτητο έλεγχο και επαλήθευση από τρίτους.

Στο θερμαινόμενο τσιγάρο μπήκε προ ημερών και η Βritish American Tobacco, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, η οποία επέλεξε την Ελλάδα ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που θα διαθέτει ολόκληρη τη γκάμα των Προϊόντων Επόμενης Γενιάς του Ομίλου, λανσάροντας το καινοτόμο προϊόν θερμαινόμενου καπνού glo™. Συνολικά, η κίνηση αυτή θα ενισχύσει με 150 εκατομμύρια ευρώ την ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια δημιουργώντας παράλληλα 250 νέες θέσεις εργασίας μέχρι τα τέλη του 2019.

Το glo είναι προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου με το αερόλυμα που σχηματίζεται από τη θέρμανση να παράγει μια φυσική γεύση καπνού, αντίστοιχη με αυτή του τσιγάρου, αλλά με περίπου 90%-95% λιγότερες τοξικές ουσίες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου. Η συσκευή είναι εύχρηστη και θερμαίνει ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού (NEO™ Sticks) χωρίς καύση. Η συσκευή glo είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα μέσω των καταστημάτων και του e-shop της NOBACCO, ενώ οι ράβδοι καπνού που χρησιμοποιούνται στη συσκευή είναι διαθέσιμες και σε άλλα σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η British American Tobacco, με στόχο να ηγηθεί της κατηγορίας των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, έχει επενδύσει πάνω από 2,5 δισ. δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών, στο κάπνισμα, προϊόντων με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως είναι τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και τα προϊόντα ατμίσματος. Παγκοσμίως, πάνω από 1.500 επιστήμονες και ειδικοί εργάζονται στα κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, με στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι ενήλικες καπνιστές έχουν στη διάθεσή τους μια ευρεία γκάμα καινοτόμων προϊόντων.

Στην Ελλάδα, μέσα και από τις δυνατότητες που ανοίγονται από την ανάπτυξη στον τομέα αυτό, η British American Tobacco Hellas στηρίζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία με επενδύσεις 150 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας τους Έλληνες λιανεμπόρους, προμηθευτές και εργαζόμενους και παράλληλα επεκτείνοντας περαιτέρω το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Πειραιά, το οποίο συνεχίζει να συμβάλλει στις αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας. Το λανσάρισμα του glo αποτελεί σημαντική βάση για αυτή την επένδυση, καθώς το λανσάρισμα δημιουργεί αμέσως 100 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά, έως το 2019 πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 250 νέες θέσεις εργασίας.

Στο παραδοσιακό τσιγάρο παραμένει, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Όπως υποστηρίζει η διοίκηση της Καρέλιας «τον τελευταίο καιρό, πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητος σχετικά με το μέλλον νέων τεχνολογιών γύρω από το κάπνισμα, όπως το άτμισμα και to Heat not Burn (HnB). Η εταιρεία μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η τεχνολογία HnB έχει αναπτυχθεί ύστερα από πολύ μεγάλες επενδύσεις από τις 4 μεγάλες πολυεθνικές καπνοβιομηχανίες και τα προϊόντα τους προστατεύονται από σειρά πατεντών. Η επένδυση που απαιτείται για την είσοδο στο χώρο αυτό είναι δυσθεώρητη και, κατ΄επέκτασιν, ανέφικτη για την εταιρεία μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider