Σε υποχώρηση το κλίμα αισιοδοξίας στο λιανεμπόριο

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υποχώρηση το κλίμα αισιοδοξίας στο λιανεμπόριο

Λιγότερες πωλήσεις , χαμηλότερες επενδύσεις αλλά και περιορισμένες παραγγελίες χαρακτηρίζουν την αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2018 . Το ίδιο διάστημα η μια στις δυο επιχειρήσεις συνέχισε να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και όπως όλα δείχνουν η αισιοδοξία που φάνηκε να διακατέχει τον επιχειρηματικό κόσμο και πιο συγκεκριμένα της λιανεμπορικές επιχειρήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 υποχώρησε.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 το 51.8% των λιανεμπορικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους , όταν ένα εξάμηνο πριν ήταν στο 43,7 ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις παρουσίασαν στασιμότητα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Βαρόμετρο του Λιανικού Εμπορίου 2-18 του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ.

Από τα στοιχεία αυτά, τα οποία παρουσιάζονται περιοδικά κάθε εξάμηνο ,προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους μόλις η μια στις δέκα επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κάποια επένδυση ενώ οι 9 στις 10 δεν μετέβαλλαν ούτε τον αριθμό των απασχολούμενων τους.

Αντίστοιχα σημειώθηκε και μείωση των παραγγελιών εμπορευμάτων με τις μισές επιχειρήσεις να έχουν μειώσει τις παραγγελιές τους και τις επιχειρήσεις που ενίσχυσαν το όγκο των παραγγελιών τους επίσης να μειώνεται αισθητά έναντι του προηγούμενου εξάμηνου στο 13,6% από 20,8%.

Όσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά το γεγονός ότι περίπου οι μισές δεν παρουσιάζουν καμία οφειλή, εντούτοις αυξήθηκε στο 56,2% το ποσοστό όσων έχουν απλήρωτα χρέη από 55,1% το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το Βαρόμετρο του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ στηρίζεται σε δειγματοληπτική , πρωτογενή έρευνα 1.000 επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου στρωματοποιημένο ανά περιφέρεια και κλάδο. Στόχος είναι να καταγράφει ο παλμός της αγοράς και οι βασικές τάσεις της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider