Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ζητεί η ΕΔΟΑΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί ζητεί η ΕΔΟΑΟ

Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση στην κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί απευθύνει η Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου, το ΔΣ της οποίας συνεδρίασε σήμερα και μεταξύ άλλων, συζήτησε αναλυτικά για το θέμα αυτό υπό το πρίσμα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα αντιπροσωπεία του κλάδου σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, στα μεγάλα προβλήματα από την εφαρμογή έως τώρα του ειδικού φόρου προστίθενται και καινούργια μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει σημεία της σχετικής υπουργικής απόφασης, καθώς δεν υπάρχει καμιά κατεύθυνση από τις αρχές στα οινοποιεία με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα που πλήττει τις συναλλαγές. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δηλαδή στο διάστημα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου, διαπιστώνεται μεγάλη μείωση των πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι απαντώντας στο αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ που είχε υποβάλει νωρίτερα η αντιπροσωπεία του κλάδου, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΔΟΑΟ Βαγγ. Αργύρη, του ΣΕΟ Γ. Σκούρα, της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και μελών της διοίκησης των 3 οργανώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης προσδιόρισε τον χρόνο λήψης αποφάσεων αφού καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.

Κατά τη συζήτηση στο υπουργείο, έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες του αμπελοοινικού κλάδου, με τον υπουργό να εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην «πρόκληση» του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Αμπελουργία δεσμευόμενος για επιτάχυνση του έργου της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα συνέχισης των προγραμμάτων προβολής και προώθησης των οίνων και τόνισε ότι θα σταθεί δίπλα στις πρωτοβουλίες του κλάδου για την ανάπτυξη του τομέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.