Οι συνεταιρισμοί παίρνουν τις εξαγωγές «στα χέρια τους»

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συνεταιρισμοί παίρνουν τις εξαγωγές «στα χέρια τους»

Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων παύουν να βασίζονται στην κρατική στήριξη και στο εθνικό marketing και οι τοπικές ενώσεις και συνεταιρισμοί «παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους»: επενδύουν σε νέες γραμμές παραγωγής, χρηματοδοτούν προωθητικές ενέργειες όπως είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού και προσπαθούν να «χτίσουν» το ελληνικό brand με βάσει τα διεθνή πρότυπα (πιστοποιήσεις, διαφήμιση, design, ποιότητα κλπ). Απόδειξη της προσπάθειας που γίνεται είναι ότι κατάφεραν το ακατόρθωτο. Οι κρητικές εξαγωγές σημείωσαν ρεκόρ το 2015 ενώ περιοχές όπως το Μεσολόγγι και η Ναύπακτος επενδύουν σε νέες γραμμές παραγωγής και επεκτείνονται στα Βαλκάνια, τις αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ. Πρόβλημα εξακολουθούν να παραμένουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η πολύ χαμηλή τιμή προϊόντων από χώρες όπως είναι η Αίγυπτος και η Τυνησία και παρά το γεγονός ότι «θεσμικά» το θέμα δείχνει να «κολλάει», οι εξαγωγείς έχουν βρει τον τρόπο μέσω της κατάλληλης επικοινωνίας να προωθήσουν τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα.

Κρήτη: Ρεκόρ εξαγωγών-Το ελαιόλαδο στην πρώτη γραμμή

Και όμως, το 2015 παρά την χρηματοπιστωτική κρίση και τα capital controls, ήταν χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, μιλώντας στο insider.gr, «πρόκειται για μια εντυπωσιακή χρονιά. Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. Οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 65,3% φθάνοντας το ποσόν των 486 εκατ. ευρώ από 294 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά».

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 65,3% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 329 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 113,6%. Το ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των Κρητικών προϊόντων, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 255%.

Όσον αφορά στις αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΚ, πρώτη έρχεται η Ιταλία, ακολουθεί η Γερμανία, τρίτη είναι η Ισπανία, τέταρτη η Γαλλία και πέμπτη η Ολλανδία.

Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, όπως οι Η.Π.Α. οι οποίες κατέχουν την 6η θέση ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των κρητικών προϊόντων, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κένυα , η Κίνα, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών μας προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία.

Ο κ. Καλαμπόκης, αναφερόμενος στην επίδραση των εξαγωγών στην τοπική ανάπτυξη, επεσήμανε ότι « για άλλη μια φορά οι εξαγωγείς της Κρήτης, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού».

Επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής και «έξυπνο» marketing

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο κ. Δημήτρης Μπακογιάννης, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, «Η ΕΝΩΣΗ», λειτουργούμε ως ένωση και εξακολουθούμε να κάνουμε επενδύσεις. Έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές με βασικές χώρες προορισμού το Ντουμπάι, άλλες αραβικές χώρες και τις ΗΠΑ. Παράλληλα, μόλις ολοκληρώσαμε τη νέα γραμμή παραγωγής της ελιάς, κάτι που ανοίγει νέες προοπτικές για τις αγορές πρωτίστως των Βαλκανίων». Βασικός παράγοντας εξακολουθεί να είναι οι πιστοποιήσεις και προς αυτή την κατεύθυνση πιστοποιούνται όλα τα προϊόντα ενώ πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων ή τα προϊόντα πολύ χαμηλής τιμής (και ποιότητας). «Φανταστείτε ελιές καλαμών από τη Χιλή ή την Αίγυπτο…Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά τέτοια προβλήματα. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους υποψήφιους αγοραστές να δοκιμάσουν το προϊόν. Συνήθως αυτό αρκεί για να αντιληφθούν τη διαφορά». Η ένωση κάνει πολλές προωθητικές ενέργειες και συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις στο Ντουμπάι κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider