Πέθανε ο Νίκος Καρδασιλάρης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέθανε ο Νίκος Καρδασιλάρης

Εφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καρδασιλάρης, ο οποίος πριν μερικά χρόνια κατάφερε να φθάσει στην κορυφή της αγοράς ξηρού καρπού.

Ο Νίκος Καρδασιλάρης, στoν οποίo είχαν αποδώσει την ονομασία ο «Βασιλιάς των Ξηρών Καρπών», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Ο ίδιος δημιούργησε την εταιρεία με δανεισμό από την Εμπορική, προχωρώντας σε επέκταση της μικρής μέχρι τότε επιχείρησης του. Το 1971 στην εταιρεία μπήκαν τα μικρότερα αδέλφια του Νίκου, ο Γιάννης και ο Γιώργος, οπότε η εταιρεία μετονομάστηκε σε Κ. Καρδασιλάρης και Υιοί ΟΕ, ενώ η φίρμα Cardico προστέθηκε το 1991.

Το 1976 η εταιρεία απέκτησε στην περιοχή του Ρουφ το πρώτο της ιδιόκτητο οικόπεδο σε έκταση 5 στρεμμάτων, αγόρασε μηχανήματα τελευταίου τύπου και άρχισε για πρώτη φορά να μεταποιεί και να πουλάει στην ελληνική αγορά λευκή αμυγδαλόψιχα, φιλέ και κροκάν.

Μέσα σε μερικά χρόνια η εταιρεία του Cardico, κατάφερε να ελέγχει το 70% της αγοράς και για το λόγο αυτό είχε χαρακτηριστεί ως ο βασιλιάς των ξηρών καρπών.

Τα προβλήματα της Cardico ξεκίνησαν το 2006, λόγω υπερπροσφορά αμυγδαλόψιχας από την Τουρκία, την Αλγερία και το Ιράν και τη κάθετη πτώση των λιανικών τιμών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να βρεθεί σε δύσκολη οικονομική συγκυρία και να ξεκινήσει τις ρευστοποιήσεις των περιουσιακών της στοιχείων.

Ένα από τα αξιοσημειώτα όσο και αμφιλεγόμενα περιστατικά στην πορεία της εταιρείας ήταν η φωτιά του 2003 που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο και κατέστρεψε όλον τον πάγιο εξοπλισμό αλλά και τα αποθέματα των εγκαταστάσεων. Η συνολική ζημιά ανήλθε στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εισέπραξε στο ακέραιο τα ασφάλιστρα αν και τότε οι ανταγωνιστές αμφισβητούν έντονα το ότι την ώρα της πυρκαγιάς υπήρχαν αποθέματα ύψους 5 εκατ. ευρώ στις αποθήκες, κάνοντας λόγο για πολύ λιγότερα.

Με τα χρήματα που εισέπραξε η εταιρεία κατασκευάσε ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο σε έκταση 85 στρεμμάτων στο Σχηματάρι.

Ο Νίκος Καρδασιλάρης το 2012 συνελήφθη για χρέη προς το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider