Ο βασιλιάς του γύρου πάει εξωτερικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο βασιλιάς του γύρου πάει εξωτερικό

Σε νέες ευρωπαϊκές αγορές επεκτείνεται μέσω εξαγωγών η εταιρεία Μέγας Γύρος. Η διοίκηση της εταιρείας, υπό τους Ν. Λούστα και Γ. Νίκα, βλέποντας το κενό που υπάρχει στην αγορά της Ευρώπης για τα προϊόντα ψητοπωλείου, δημιούργησε ένα δυναμικό επεκτατικό πλάνο τα τελευταία δύο χρόνια. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνεργασίες εκτιμά ότι έχει πλέον εδραιωθεί στις τρεις μεγαλύτερες αγορές, της Κύπρου της Γερμανίας και της Αγγλίας, έχοντας ταυτόχρονα στο πορτφόλιό της αγορές όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε παράγωγη γύρου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, παράγοντας ημερησίως πάνω από 30 τόνους γύρο, 200 χιλ. σουβλάκια και 5 τόνους κρεατοσκευασμάτων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 με βασικό μέτοχο τον Γιώργο Νίκα και το Νίκο Λούστα να «τρέχει» ουσιαστικά την εταιρεία από τη θέση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κατέχοντας παράλληλα ποσοστό της τάξης περίπου του 23%. Ο κ. Λούστας έχει προϋπηρεσία άνω των 20 ετών στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς είχε ιδρύσει την «Ελληνικός Γύρος», η οποία εξαγοράστηκε μαζί με την αλλαντοβιομηχανία από την Global Finance το 2003.

Με πελατολόγιο 1.500 ψητοπωλεία πανελλαδικά και ραγδαία ανάπτυξη των εξαγωγών της, η ελληνική επιχείρηση Μέγας Γύρος διεισδύει σε 15 χώρες συνολικά (Γερμανία, Κύπρος, Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.), απ' όπου πραγματοποιεί πλέον το 10% των πωλήσεών της.

Με πωλήσεις 28 εκατ. ευρώ το 2015 -εκ των οποίων τα 3 εκατ. στην αμερικάνικη αγορά- και στόχο στο τέλος του 2016 να έχουν φθάσει τα 37 εκατ. ευρώ, κατάφερε να 10πλασιάσει τις πωλήσεις της μέσα σε μια οκταετία, διαθέτοντας σήμερα 160 εργαζομένους.

Το εργοστάσιο Μέγας Γύρος στον Ασπρόπυργο Αττικής, σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και είναι από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα. Τα 10.000 m2 των εγκαταστάσεων βρίσκονται όλα σε ένα επίπεδο ώστε να αποφεύγονται οι διασταυρώσεις (crossings) του προϊόντος και του προσωπικού, καθώς και οι άσκοπες κινήσεις που δημιουργούν κινδύνους για την επιμόλυνση του κρέατος.

Στην Αμερική, το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το Μάιο του 2014. Είναι 5.500τμ2 στην περιοχή του Λίνχερστ στο Νιου Τζέρσεϊ και διακινεί κάθε ημέρα περισσότερους από 12 τόνους γύρο – στα δικά της καταστήματα και σε άλλους πελάτες της.

Έχοντας δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με αλυσίδες fastfood όπως τα GRK, εστιατόρια, diner αλλά και με πολύ δυνατούς διανομείς έχει καταφέρει τα προϊόντα του Μέγα Γύρου να φτάσει από τον Καναδά στο Παναμά και στην Καλιφόρνια.

Η αμερικανική εταιρεία είναι κατά 70% θυγατρική της ελληνικής και στο υπόλοιπο 30% συμμετέχουν οι μέτοχοι της ελληνικής ως φυσικά πρόσωπα. Φιλοδοξία των βασικών μετόχων, των κ.κ. Νίκα και Λούστα, είναι τα επόμενα 5 ως 10 χρόνια η εταιρεία να διαθέτει περί τα 100 καταστήματα ως ιδιόκτητο δίκτυο και φυσικά να διακινεί τα προϊόντα της και σε «ελεύθερα» ψητοπωλεία.

Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την αλυσίδα GRK Fresh διεύρυναν την συνεργασία τους στα Αραβικά Εμιράτα. Τα GRK έχοντας ξεκινήσει από την Αμερικάνικη ήπειρο και με ένα τεράστιο επεκτατικό πλάνο για Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για 40 καταστήματα GRK στην Μέση Ανατολή με τον όμιλο Landmark. Πιο συγκεκριμένα τα GRK Fresh άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Me Aisem στο Ντουμπάι.

Tα GRK Fresh Me είναι κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Landmark, όπου ξεκίνησε το 1973 και αυτή την στιγμή έχει πάνω από 24 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε εμπορικές μισθώσεις ακίνητων, απασχολεί πάνω από 50.000 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται στους τομείς της εστίασης, των υποδημάτων , του ρουχισμού, των ηλεκτρονικών ειδών και με παρουσία στη Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική με ετήσιο τζίρο πάνω από 6 δις.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία φαίνεται πως «θα βγει σε καλό» στους μετόχους της Μέγας Γύρος ΑΕ.

Οι μέτοχοι της εταιρείας είχαν αποφασίσει να εισαγάγουν τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Φαίνεται όμως πως λογάριασαν χωρίς την πολιτική και οικονομική αναστάτωση εκείνης της περιόδου. Ετσι λοιπόν οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν να εντάξουν τις μετοχές της στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (AIM). Η σχετική διαδικασία προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς και θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια ήταν 300%, ενώ διένειμε στους μετόχους της κέρδη ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider