«Λουκέτο» στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο Πράπας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λουκέτο» στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο Πράπας

«Με κάτι άλλες παρέες είχαμε διαφορές, και στον Απόλλωνα απ' έξω πέφτανε καρπαζιές, μα το βραδάκι όλοι στο Sweet Home με τα κορίτσια αγκαλιά κάποιο παρτάκι κανονίζαμε μετά το σινεμά» τραγουδούσε ο Καρβέλας στο «Καλοκαιρινές Διακοπές» για πάντα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει ότι το θρυλικό ζαχαροπλαστείο του Πράπα Sweet Home δεν θα έμενε για πάντα αναλοίωτο στο χρόνο.

Πριν γίνει τραγούδι, το ζαχαροπλαστείο Sweet Home Πράπας έγινε mainstream και αποτέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια της δεκατίας του 80. Ωστόσο το καφεζαχαροπλαστείο λειτουργούσε ήδη δύο σχεδόν δεκαετίες από το 1963 στο ίδιο σημείο της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

Αντίστοιχης φήμης με τον «Zonar’s» στο κέντρο της Αθήνας ο «Πράπας» αποτέλεσε επί σειρά ετών στέκι διανοούμενων, καλλιτεχνών, μουσικών μέχρι και ναυάρχων λόγω της περιοχής. Εκεί καθόταν ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός με την παρέα του και ξεκινούσε τις ιστορίες του Παλαιού Φαλήρου, ο κορυφαίος «κανονιέρης» των γηπέδων, Θωμάς Μαύρος και πολλοί άλλοι.

Το ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε ο κ. Πράπας, σύζυγός της κυρίας Τζούλιας Πράπα, ο οποίος, προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, αποφάσισε να αφήσει το στίγμα του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου με το ζαχαροπλαστείο που βάπτισε με το επίθετό του. «Ο άντρας μου ήταν από οικογένεια ζαχαροπλαστών. Όλοι τους ήταν! Ειδικά για τον πεθερό μου έχω να το λέω. Ήταν ένας από τους καλύτερους της εποχής, είχε ανοίξει μάλιστα το 1952 το πρώτο του μαγαζί στην Ομόνοια», είχε αναφέρει η κ Τζούλια σε παλαιότερη συνέντευξή της στο Ogdoo διευκρινίζοντας ότι η ίδια ανέλαβε τα ηνία του καταστήματος μαζί με το γιο της, Γιώργο, μετά το θάνατο του συζύγου της.

Και στο κατάστημα της Ομόνοιας μάλιστα, στέγαζε όλη την αφρόκρεμα της περιοχής. «Εκεί θα έβρισκες τον Χατζιδάκη να απολαμβάνει τον καφέ του, να διαβάζει την εφημερίδα του και να συζητά με σπουδαίες προσωπικότητες του παρελθόντος».

Πέντε δεκαετίες το ιστορικό αυτό καφέ-ζαχαροπλαστείο έκανε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσει την ποιότητά του, τις ανταγωνιστικές τιμές του και τον κόσμο του. Ωστόσο η προσπάθεια έγινε πιο δύσκολη εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων όπως είχε σημειώσει η ιδιοκτήτρια. «Το τραμ ήταν η καταστροφή της περιοχής. Δεν υπάρχει πια η δεύτερη είσοδος του Φαλήρου με αποτέλεσμα ο κόσμος να δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει και να έρθει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια πέρα από τα trademark γλυκά του, όπως το εκμέκ καταίφι, το προφιτερόλ και τα μιλφέιγ, το χειροποίητο παγωτό (που παρασκευαζόταν στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου από ολόφρεσκο γάλα έκανε και νέες προσθήκες όπως cookies, μους λεμόνι και τάρτες, και προσέθεσε υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το catering. Αργά το απόγευμα μάλιστα άρχιζε να σερβίρει και κοκτέιλ.

Μετά από 55 χρόνια επιτυχημένης πορείας το Πραπας Sweet έβαλε λουκέτο και ανακοίνωσε την το κλείσιμό του με ένα λιτό σημείωμα γραμμένο το χέρι «Το Κατάστημα Θα Παραμείνει Κλειστό»... το οποίο φιγουράρει στην πόρτα τον τελευταίο περίπου μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider