Κολιός: Με 20 μέρες καθυστέρηση η πληρωμή των εργαζομένων

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κολιός: Με 20 μέρες καθυστέρηση η πληρωμή των εργαζομένων

Nέα επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων υπεγράφη στην βιομηχανία γάλακτος Κολιός, η οποία οποία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές, υψηλές επισφάλειες και υψηλό δανεισμό.

Με την επιειρησιακή σύμβαση εισάγεται εξαήμερη απασχόληση 40 ωρών εβδομαδιαίως για το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στην εταιρεία με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και και εξαήμερη απασχόληση για το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Επίσης η καταβολή των αποδοχών προσωπικού θα μπορεί να λαμβάνει χώρα εντός 20 ημερών από την λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων.

Η σύμβαση αρχίζει από 1 Μαρτίου 2018 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Η Κολιός έχει υποβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Η βιομηχανία το 2016, κατέγραψε πωλήσεις αυξημένες σε σχέση με το 2015 κατά 5,3% , οι οποίες ανήλθαν στα ύψους 94,43 εκατ. ευρώ. Από την ελληνική αγορά άντλησε το 43,1% των εσόδων της και τα υπόλοιπα από τις χώρες του εξωτερικού. Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ η αύξηση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά ήταν 0,5%.

Όσον αφορά τα καθαρά της κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 2,18 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,60 εκατ. ευρώ το 2015.

Σήμερα ο τραπεζικός της δανεισμός της Κολιός ανέρχεται σε 43,44 εκατ. ευρώ, ενώ για την εξασφάλιση των δανείων της στις Τράπεζες Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Attica και Eurobank και οφειλών σε άλλους πιστωτές υφίσταντο επί παγίων της εμπράγματα βάρη συνολικού ποσού 52,58 εκατ. ευρώ. Επίσης, επί κινητών περιουσιακών στοιχείων της είχαν παρασχεθεί εγγυήσεις 23 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή, οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις εμφάνιζαν υπόλοιπο μικρότερο κατά 1,56 εκατ. ευρώ από το αναγραφόμενο σε επιβεβαιωτική επιστολή Τράπεζας, που όμως η εταιρεία θεωρεί μονομερή καταλογισμό τόκων. Ακόμη, δεν είχαν λογιστικοποιηθεί πιθανές υποχρεώσεις προς Τράπεζες από δοθείσες εγγυήσεις υπέρ της κηρυχθείσας το 2014 σε πτώχευση θυγατρικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, αξίας 22,55 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητά τους. Τέλος, δεν είχαν σχηματιστεί προβλέψεις για αγωγές συνολικού ποσού 22,21 εκατ. ευρώ από πρώην εργαζόμενους και γαλακτοπαραγωγούς-συνεργάτες της ΑΓΝΟ, καθώς η εταιρεία θεωρεί ότι όλες οι αγωγές θα απορριφθούν, όπως έγινε με όσες έχουν έως τώρα κριθεί.

Η Κολιός σήμερα απασχολεί 408 εργαζόμενους και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο της στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς. Εκεί επεξεργάζεται το φρέσκο πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, συλλέγοντας ημερησίως 600 τόους γάλα από 1200 παραγωγούς, από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες των 15 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider