Μυρίζει Πάσχα στην αγορά

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυρίζει Πάσχα στην αγορά

H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της εορταστικής περιόδου στην αγορά ενόψει του Πάσχα μόλις ξεκίνησε.

Με το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων να ξεκινά από τις 29 Μαρτίου και τις επιχειρήσεις να έχουν με μεγάλο ποσοστό ξεκινήσει να ενισχύουν τα καταστήματα τους με πασχαλινά είδη, το σύνολο της αγοράς αναμένει στο μέτρο του δυνατού να βγάλει τα σπασμένα από μια μάλλον κακή εκπτωτική περίοδο, η οποία σε σχέση με πέρσι μέτρησε απώλειες τζίρου που εκτιμώνται περίπου στα 480 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά καθώς οι καταναλωτές φάνηκαν ότι είναι εξαντλημένοι οικονομικά το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο με δεδομένο ότι την περίοδο του Πάσχα η αγορά πραγματοποιεί περίπου το 25% του τζίρο της, έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία με τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν στολίσει βιτρίνες. Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να είναι οι προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών, ενώ το εορταστικό ωράριο του Πάσχα περιλαμβάνει και τη λειτουργία των καταστημάτων και μια Κυριακή και συγκεκριμένα την 1η Απριλίου 2018.

Την ίδια στιγμή και με δεδομένη την αυξημένη κίνηση που έχει και η αγορά των τροφίμων το Πάσχα, με τον οβελία να αποτελεί το νούμερο ένα στη λίστα των αγορών των ελλήνων καταναλωτών, την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κρέατος εξήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, με στόχο την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, επισημαίνεται αναφορικά με τις σημάνσεις στα σφάγια ότι ως «Ελληνικά» μπορούν να επισημανθούν «τα κρέατα μόνο εάν αποδεικνύεται από την επιχείρηση, με τρόπο ικανοποιητικό, ότι το κρέας έχει αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα».Μάλιστα με σκοπό την ομοιόμορφη επισήμανση των σφάγιων ελληνικής καταγωγής και με ευθύνη των επιχειρήσεων, αυτή θα γίνεται με χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος και με την εγκεκριμένη για τρόφιμα χρωστική Ε129 (ερυθρό ALURA), εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού συλλόγου της Αθήνας προς τα μέλη του το εταστικό ωράριο ξεκινά την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018.Συγκεκριμενα τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά από την Πέμπτη 29 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 30 Μαρτίου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 31Μαρτιου από τις 9 το πρωί έως και 6 το απόγευμα ενώ από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Την Μ. Παρασκευή από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα ενώ το Μ. Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Την Κυριακή 1η Απριλίου τα όλα τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider