Εξαγοράζει την Νίκας η Chipita

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγοράζει την Νίκας η Chipita

Στην τελική ευθεία μπαίνει η εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από την Chipita και την Impala Invest, ένα deal που είχε ανακοινωθεί το φθινόπωρο του 2014.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, το επενδυτικό σχήμα αποτελούμενο κατά 50% από εταιρεία του ομίλου Chipita και κατά 50% από την εταιρεία Impala Invest του ομίλου Βιτζηλαίου, συμφώνησε με τις δύο μεγαλύτερες δανείστριες τράπεζες της Νίκας, την Alpha Bank και την Eurobank για την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της εταιρείας μέσω συμμετοχής στο μετοχικό της κεφάλαιο και την παράλληλη αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων, καθώς και αυτών των θυγατρικών της.

Τι προβλέπει η συμφωνία:

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας, τα βασικότερα μέτρα εταιρικής και δανειακής αναδιάρθρωσης είναι τα ακόλουθα:

α) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που θα λάβει χώρα υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν οι ως άνω επενδυτές προτίθεται να καλύψει μέχρι και το συνολικό ποσό της εν λόγω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου με ίδια κεφάλαια και κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου με δανεισμό που θα λάβει.

β) απομείωση του δανεισμού της εταιρείας σε συνδυασμό με διακανονισμό και ρύθμιση του υπολοίπου των υποχρεώσεων της ώστε ο δανεισμός μετά την περάτωση της εν λόγω αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Μέρος της απομείωσης θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ήδη ακινήτου της Νίκας στον Άγιο Στέφανο το οποίο στη συνέχεια η εταιρεία θα μισθώσει για τις ανάγκες της. Η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου εκτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ, λαμβανομένης υπόψη και της κατάστασης που επικρατεί στο εγχώριο real estate.

Στην ανακοίνωση συμπληρώνεται επίσης ότι ο «ακριβής τρόπος της ως άνω αναφερθείσας αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας και θυγατρικών της εταιρειών, αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, οπότε και θα λάβει χώρα εκ νέου σχετική ανακοίνωση».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο κ. Δημήτρης Βιτζηλαίος, διευθύνων σύμβουλος της Impala Invest μεταξύ άλλων προβλεπόταν και η αναδιάρθρωση - «κούρεμα» των ομολογιακών και μόνο δανείων (non-senior debt) που ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ σε ποσοστό της τάξης του 50% - τα υπόλοιπα δάνεια senior και factoring θα παρέμειναν ως είχαν.

Ωστόσο, η υλοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό αιρέσεις, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας με τους υπόλοιπους πιστωτές της εταιρείας, η υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και η έγκριση της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Η ιστορία του Νίκα

Η Νίκας, ανήκει στην Global Finance, την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών του κ. Άγγελου Πλακόπιτα η οποία εξαγόρασε την εταιρεία το 2003, από τον Παναγιώτη Νίκα, έναντι 60 εκατ. ευρώ, με προοπτική να την πουλήσει το αργότερο ως το 2008. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε.

Τα μεγέθη της αλλαντοβιομηχανίας συρρικνώνονται διαρκώς. To 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014, δέκα χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 13 εκατ. ευρώ.

Το 2005 έμελε να είναι χρονιά ορόσημο για την πορεία της αλλαντοβιομηχανίας. Ο εντοπισμός από τον ΕΦΕΤ και η κατάσχεση από τη μονάδα της Θεσσαλονίκης πάνω από 8,5 τόνους ακατάλληλων αλλαντικών έκανε τους καταναλωτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους. Έκτοτε ξεκίνησε η πτώση των πωλήσεων και η εμφάνιση ζημιών που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα χρηματοοικονομική πορεία του Ομίλου.

Η πρόταση εξαγοράς της Νίκας κατατέθηκε από τον ισχυρό άντρα της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο στα τέλη του Οκτώβρη 2014.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσιοποιημένη λογιστική κατάσταση για το εννεάμηνο του 2015, ο όμιλος είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 33 εκατ. ευρώ ενώ ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχονταν στα 77 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 102 εκατ.ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider