Έρχονται δεκάδες λουκέτα στα σουπερμάρκετ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται δεκάδες λουκέτα στα σουπερμάρκετ

Δεκάδες λουκέτα αναμένεται να υπάρξουν στο λιανεμπόριο, απόρροια των τελευταίων μεγάλων εξαγορών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Κάτι ανάλογο άλλωστε είχε συμβεί και με τις τράπεζες, οι οποίες προχώρησαν σε κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων τους, προσφέροντας γενναία πακέτα αποχώρησης στους εργαζόμενους που απασχολούσαν.

Το λουκέτο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποτελεί αναπόφευκτη εξέλιξη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, ήτοι την εξαγορά της Βερόπουλος, από τον Όμιλο Metro, αλλά και την δημιουργία κοινής εταιρείας από την Σκλαβενίτης και τη Μαρινόπουλος.

«Μόλις οι ανακατατάξεις στον κλάδο ολοκληρωθούν και οι συμμαχίες μεταξύ των παικτών, κατασταλάξουν, τότε θα προχωρήσουν σε μία γενναία αναδιάρθρωση του δικτύου τους. Όπως το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 3-4 μεγάλους Ομίλους, έτσι δεν μπορεί να αντέξεις και 10.000 καταστήματα σουπερμάρκετ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr στέλεχος μεγάλου λιανεμπορικού Ομίλου.

Το κλείσιμο καταστημάτων μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Βερόπουλος, επιβεβαίωσε προ ημερών και ο επικεφαλής της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για λουκέτο ορισμένων σημείων που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κλείσιμο αρκετών καταστημάτων θα προχωρήσει και η Μαρινόπουλος (ήδη έχει κλείσει 10), η οποία λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, θα επιχειρήσει και εκείνη με τη σειρά της να κλείσει τα ζημιογόνα σημεία της.

Στο «κόκκινο» όμως (και άγνωστο για το ποιο θα είναι το μέλλον της) βρίσκεται και η αλυσίδα σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης η οποία αριθμεί 149 καταστήματα και 1.100 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται πως πριν δύο χρόνια η εταιρεία σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης πέρασε μέσω συμβουλαίου δικαιόχρησης με την εταιρεία Καρυπίδης στην Μαρινόπουλος Α.Ε. Η σχετική συμφωνία αφορούσε στο σύνολο του δικτύου των 149 καταστημάτων της Αρβανιτίδης Α.Ε., το οποίο λειτουργεί υπό καθεστώς δικαιόχρησης, με τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας να μετονομάζονται άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

Μετά το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς από την Μαρινόπουλος, το μέλλον της αλυσίδας κρίνεται αβέβαιο, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο.

Τα λουκέτα σύμφωνα με στελέχη της αγοράς για τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα αφού την τελευταία διετία προχώρησαν σε εξαγορές πολλών μικρότερων αλυσίδων, εντάσσοντας στο δίκτυο τους δεκάδες καταστήματα.

Οι εξαγορές αυτές μπορεί αφενός μεν να ενίσχυσαν την γεωγραφική τους θέση, για κάποιες όμως επιβάρυνε περαιτέρω την οικονομική τους κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι την τελευταία διετία (2013-2014) περί τα 240 καταστήματα 14 μικρών αλυσίδων πέρασαν στα χέρια των Μαρινόπουλο, Σκλαβενίτη και Βασιλόπουλο.

Πρωταθλητής στις εξαγορές αναδείχτηκε η αλυσίδα Μαρινόπουλος, όπου την τελευταία διετία ενσωμάτωσε στο δίκτυο της 166 καταστήματα που αποτελούν προϊόν συμφωνιών εξαγοράς ή/και franchise.

Όσον αφορά την Σκλαβενίτης ενίσχυσε το δίκτυό της συνολικά με 18 καταστήματα που εξαγόρασε μέσω σύναψης μίσθωσης και εμπορικής εκμετάλλευσης των εταιρειών Δούκας, Μπαλάσκας και Εxtra Πρώτα καθώς και με επιπλέον 38 καταστήματα της κρητικής αλυσόδας Χαλκιαδάκη.

Τέλος η ΑΒ Βασιλόπουλος από το 2013 έχει προχωρήσει σε εξαγορές περί των 16 καταστημάτων από τις αλυσίδες Μπαλάσκας, Βασιλειάδης, Ποδαράκης, Καραγεώργος, Αρβανιτίδης, Welcome και Εxtra Πρώτα, συνολικού εκτιμώμενου τζίρου περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς όμως εκτιμούν ότι εκτός από τους μεγάλους, και άλλες μικρότερες αλυσίδες οι οποίες δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider