Το τελευταίο της «ασημικό» πουλά η Dionic

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τελευταίο της «ασημικό» πουλά η Dionic

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του μεριδίου 50% στη Skroutz.gr, του βασικού και –μοναδικού- πολύτιμου στοιχείου ενεργητικού που έχει στην κατοχή της η Dionic.

Χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν στο insider.gr ότι ο λόγος που οι πιστώτριες τράπεζες Eurobank και η Alpha Bank κρατούν «ζωντανή» τη Dionic είναι το τελευταίο «ασημικό» της. Eάν προχωρούσαν απευθείας σε εκκαθάριση της υπερχρεωμένης εταιρείας συμμετοχών, η τιμή πώλησης της συμμετοχής στη Skroutz.gr θα διαμορφωνόταν πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ οποία αποτιμάται σήμερα η συμμετοχή της εταιρείας.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, μάλιστα, ότι μετά την πώληση της κορυφαίας διαδικτυακής εταιρείας, η Dionic «θα σβήσει από τον χάρτη του ελληνικού χρηματιστηρίου». Μάλιστα, χρηματιστηριακοί κύκλοι αναφέρουν πως, εφόσον γίνει η πώληση και η εταιρεία μειώσει το δανεισμό της, ο μόνος λόγος ύπαρξής της θα είναι ως «όχημα» άλλων δραστηριοτήτων για όποιον επενδυτή θέλει να έχει στην κατοχή του μια εισηγμένη εταιρεία, δίχως όμως αντικείμενο και περιουσιακά στοιχεία.

Η εταιρεία συμμετοχών του Θωμά Ρούμπα (φωτ.) βυθίστηκε στο «βαθύ κόκκινο» πριν από οκτώ χρόνια, με τον δανεισμό της να ανέρχεται σε 61 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, σήμερα, η καθαρή αξία της εισηγμένης εταιρείας διαμορφώνεται στα μείον 10 εκατ. ευρώ.

Η Skroutz.gr, από την άλλη, είδε την αξία της να εκτοξεύεται μέσα σε λίγα μόλις χρόνια. Πηγές της αγοράς αναφέρουν, η Dionic αποτιμά την αξία της στα 20 εκατ. ευρώ σήμερα και σημειώνεται ότι το 2006 είχε εξαγοράσει το 50% έναντι 300.000 ευρώ. Άλλοι πάλι κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αξία, όμως όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μόλις γίνουν γνωστές οι προσφορές από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρότι οι δανείστριες τράπεζες, είχαν στα χέρια τους γραπτές προσφορές εδώ και πολύ καιρό για την «εταιρεία θαύμα» του ελληνικού Διαδικτύου, αποφάσισαν μόλις πρόσφατα να επισπεύσουν τη διαδικασία πώλησης.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας, έχουν κατατεθεί δύο προσφορές: η μία προέρχεται από ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών και η δεύτερη από τους ιδρυτές της Skroutz.gr, –Β. Δήμου, Γ. Αυγουστίδης και Γ. Χατζηγεωργίου– οι οποίοι έχουν και δικαίωμα πρώτης άρνησης.

Οι ίδες πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ο ένας εκ των δύο ενδιαφερόμενων έχει καταθέσει προσφορά που δεν απέχει ουσιαστικά από την αποτίμηση της Dionic για την εταιρεία, δηλαδή κυμαίνεται κοντά στα 10 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιος και αν είναι ο πλειοδότης, η Dionic θα έχει απωλέσει το τελευτάιο της «ασημικό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider