Οι Κυριακές διχάζουν τον εμπορικό κόσμο - Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι Κυριακές διχάζουν τον εμπορικό κόσμο - Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς έχει μπει η αγορά, καθώς σήμερα, Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στα μικρά εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.

Για σήμερα πάντως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία.

Οι εμποροϋπάλληλοι σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι για μια ακόμα χρονιά, καλούνται να εργαστούν για πάνω από 30-40 συνεχόμενες ημέρες, οι περισσότεροι χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση, χωρίς καν πρόσθετη αμοιβή 75% για τις Κυριακές τους, ενώ σήμερα στις 12 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen.

Το άνοιγμα τωνκαταστημάτων για σήμερα, αλλά και τις επόμενες δύο Κυριακές έχει προκαλέσει νέο «πόλεμο» στον εμπορικό κόσμο.

Σε ανακοίνωση τους, την περασμένη Τρίτη οι μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ζήτησαν τη συνδρομή της πολιτείας, ώστε να προστατευτούν τα καταστήματα τους από ενδεχόμενα επεισόδια τις τρεις ερχόμενες Κυριακές που θα λειτουργήσουν, άναψε φωτιές και έβγαλε μαχαίρια μεταξύ μικρών και μεγάλων στο λιανεμπόριο.

Όπως ανέφερε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος στην ανακοίνωσή του «σε μία ύστατη προσπάθεια από πλευράς του Συνδέσμου μας αποφυγής γεγονότων, παρόμοιων με αυτά της Κυριακής 5/11/2017 καθώς και προηγούμενων Κυριακών, που αφορούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και που είχαν σαν αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών και σωματικών βλαβών, προπηλακισμών, εξυβρίσεων και προσβολών ιδιοκτησίας και προσωπικότητας, απευθύνουμε έκκληση και καλούμε την ελληνική πολιτεία όπως ανταποκριθεί στο στοιχειώδες καθήκον της που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της άσκησης του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των Ελλήνων πολιτών.Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νομοταγείς επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ο αριθμός των Κυριακών που επιτρέπεται να έχουν ανοικτά τα καταστήματά τους αλλά ποιές από αυτές μπορούν να ανοίξουν τα εμπορικά τους σημεία δίχως να παρεμποδιστούν παρανόμως, από τη στιγμή που ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται η νομοθεσία για το άνοιγμα συγκριμένων Κυριακών μέσα στο χρόνο» «αιτούμεθα από την ελληνική πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα ώστε να περιφρουρηθεί η τάξη και να διασφαλισθεί ήρεμο κλίμα στην αγορά τις επόμενες Κυριακές».

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα και με μια αιχμηρή ανακοίνωσή της η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους του λιανεμπορίου έσπευσε να δηλώσει ότι το εμπόριο δεν χρειάζεται αστυνομική προστασία τις ημέρες των εορτών. «Θεωρώ τουλάχιστον «επιπόλαιο» το αίτημα κάποιων ανεύθυνων «εκπροσώπων» να ζητήσουν την προστασία της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια του εορταστικού ωραρίου της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Προκαλούν χωρίς λόγο και αιτία, εκτός βεβαίως εάν περιμένουν κοσμοσυρροή πελατών και χρειάζονται την Αστυνομία να τους βάλει σε σειρά και τάξη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 51% των καταναλωτών προτιμούν για Χριστουγεννιάτικες αγορές τα μικρά εμπορικά καταστήματα προσθέτοντας ότι για τις πολυεθνικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα εκτιμάται ότι θα έχουν πτωτική κίνηση φέτος τις γιορτές σε 17% από το 25% πέρυσι. Ταυτόχρονα η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι είναι υπέρ της μετατροπής των εθιμικών αργιών της δεύτερης ημέρας των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων σε ημέρες αργίας για το εμπόριο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «όπως μας γνωστοποιήθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου, συγκλήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας με θέμα ημερήσιας διάταξης την γνωμοδότηση για την κήρυξη της 26ης Δεκεμβρίου ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας. Η ΕΣΕΕ, εκφράζοντας την πλειονότητα του εμπορικού κόσμου της χώρας, συμφωνεί απόλυτα με την πρωτοβουλία σας αυτή». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνει ότι «πρόσφατα περιήλθε σε γνώση μας ότι συγκεκριμένη επιχείρηση, αφού δεν κατόρθωσε να ανοίξει όλες τις αγορές της χώρας τις Κυριακές όπως τη συνέφερε, προτίθεται να ανοίξει τις επιχειρήσεις που στεγάζονται στο «εκπτωτικό χωριό» της, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, μία ημέρα που παραδοσιακά η Ελλάδα αργεί και τα καταστήματα είναι κλειστά, επικαλούμενη την «Boxing Day» σε Αμερική και Αγγλία. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια κίνηση, πρώτον θα θέσει σε διακινδύνευση όλο το παραδοσιακό πλαίσιο της αγοράς σε σχέση με τις αργίες, δεύτερον θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνισμού στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας, οι οποίες θα δουν ένα μεγάλο μέρος του προσδοκώμενου τζίρου τους να κατευθύνεται προς τα εκεί και τρίτον, θα ανατρέψει στην κυριολεξία όχι μόνο τον εορταστικό προγραμματισμό των εργαζομένων αλλά και τις παραδοσιακές συνήθειες της κοινωνίας μας. Γινόμαστε δε ακόμη μια φορά θεατές της συνεχούς και με κάθε μέσο προσπάθειας των μεγάλων επιχειρήσεων να αναδιανείμουν προς όφελός τους τον περιορισμένο –λόγω κρίσης και ύφεσης- κύκλο εργασιών της ελληνικής αγοράς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider