Επανέρχονται για το βρεφικό γάλα οι φαρμακοποιοί

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επανέρχονται για το βρεφικό γάλα οι φαρμακοποιοί

Τον άληκτο πόλεμο μεταξύ λιανεμπόρων τροφίμων και φαρμακοποιών φαίνεται να αναζωπύρωσε η μαζική ανάκληση βρεφικού γάλακτος από την αγορά. Οι φαρμακοποιοί με φόντο τον κίνδυνο που μπορεί να έχει για τη δημόσια υγεία και στη χώρα μας το ενδεχόμενο να έχουν κυκλοφορήσει ύποπτα για σαλμονέλα βρεφικά γάλατα επεσήμαναν χθες για μια ακόμη φορά την διαφορετικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος , το οποίο μετά και απελευθέρωση της αγοράς πωλείται πλέον και από καταστήματα τροφίμων (αλυσίδες αλλά και μεμονωμένα), καθώς και από διαδυκτιακό καταστήματα.

Η αγορά γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας είχε απελευθερωθεί αρχικά του 2011 και βασικό επιχείρημα της τότε κυβέρνησης ήταν η μείωση της τιμής του και το όφελος των καταναλωτών καθώς ήταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί οι οποίοι μέχρι τότε ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να πωλούν τα συγκεκριμένα προϊόντα ,την ευθύνη των οποίων έχει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, είχαν επισημάνει ότι τα γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας, δεν αποτελούν απλά τρόφιμα αλλά ιδιαίτερα ευαίσθητα προϊόντα. Σήμερα μετά από περίπου έξι χρόνια οι φαρμακοποιοί επανέρχονται με αφορμή την ανάκληση από την αγορά του βρεφικού γάλακτος της εταιρείας Lactalis.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφερόμενος στο γεγονός τόνισε χθες ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποδεικνύει ότι το βρεφικό γάλα δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν. «Οι συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του είναι τέτοιες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο στην διάθεση του ,ειδικά εφόσον τελικοί αποδέκτες είναι βρέφη ημερών ή και μηνών», τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί έχουν τις γνώσεις να αξιολογήσουν «σοβαρά γεγονότα αλλά και τα αντανακλαστικά να αντεπεξέλθει σε επείγουσες καταστάσεις», αφήνοντας εμμέσως ερωτηματικά για το πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν γρήγορα ύποπτα προϊόντα από άλλα κανάλια διανομής. Όπως μάλιστα επεσήμανε κ. Θεοδοσιάδης ο ΠΦΣ έστειλε άμεσα προσωπικό μήνυμα ενημέρωσης σε όλα τα φαρμακεία της χώρας με sms καθώς και ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους, μόλις εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΕΟΦ .

Συγκεκριμένα ο ΕΟΦ μετά από σχετική ανακοίνωση των Γαλλικών Αρχών για περιστατικά σαλμονέλλωσης από το στέλεχος Salmonella agona που συνδέονται με τα αντίστοιχα προϊόντα που είχαν παραχθεί στο εργοστάσιο της εταιρείας LACTALIS στη Γαλλία, διέταξε την προσωρινή ανάκληση παρτίδων βρεφικών γαλάτων. «Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση. Αφορά σε παρτίδες βρεφικών γαλάτων που παρήχθησαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο συγκεκριμένο εργοστάσιο (πίνακας προϊόντων http://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_references_lns_concernees_par_le_retrait-rappel.pdf),σημειώνει στην ανακοίνωση του ο ΕΟΦ και προσθέτει «οι καταναλωτές καλούνται, εφόσον έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν προληπτικά και να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους για εναλλακτικό σκεύασμα».

Πάντως και η εταιρεία Frezyderm, η οποία εισάγει το γάλα Frezylac στην Ελλάδα προχώρησε σε ανακοίνωση για το θέμα της ανάκλησης των προιόντων. Όπως ανακοίνωσε:«Η FREZYDERM, έχει από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της θεσμοθετήσει οικειοθελώς -και επιπροσθέτως όλων των προβλεπόμενων από το κοινοτικό και τα ημεδαπά δίκαια υποχρεώσεων που έχει τόσο η ίδια η παραγωγός στα εργοστάσια της (LACTALIS) όσο και η κάθε εισαγωγέας (FREZYDERM)- αυστηρότατες εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες ποιοτικών ελέγχων όλων ανεξαιρέτως των προϊόντων της, πολλών δε μάλλον των προϊόντων βρεφικής διατροφής που προορίζονται για την πολυτιμότερη και πιο ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα κάθε κοινωνίας.

Κανένα προϊόν της FREZYDERM, είτε παράγεται στις εγκαταστάσεις μας είτε στις εγκαταστάσεις των μεγαλύτερων εταιριών του κόσμου, δεν διατίθεται στους καταναλωτές εάν προηγουμένως δεν έχει ελεγχθεί σύμφωνα με τα δικά μας παράλληλα και πρόσθετα συστήματα ελέγχου. Εάν κάποιο, οποιοδήποτε, προϊόν FREZYDERM δεν περάσει και τους δικούς μας ελέγχους, απλώς επιστρέφεται στο εργοστάσιο παραγωγής ως απαράδεκτο ή καταστρέφεται. Ειδικά για το Βρεφικό Γάλα Frezylac που διαθέτουμε, όλες ανεξαιρέτως οι παρτίδες μας, ανεξαρτήτως των πιστοποιητικών ποιοτικών ελέγχων και ασφαλείας που ούτως ή άλλως αναγκαστικά οφείλουν να φέρουν κατά την εισαγωγή τους από τα εργοστάσια παραγωγής, ελέγχονται κατά την εισαγωγή τους στην Ελλάδα από ανεξάρτητο Πιστοποιημένο Εργαστήριο Υψηλού Τεχνολογικού Επιπέδου και υποβάλλονται σε ενδελεχή και εξαντλητικό Φυσικοχημικό και Μικροβιολογικό Έλεγχο, ώστε να μην καταλείπετε καμία απολύτως αμφιβολία για την ασφάλεια και την άριστη ποιότητα τους. Μόνο μετά την 100% επιτυχία της κάθε παρτίδας επί του διπλού ελέγχου, επιτρέπουμε να διακινηθεί στην αγορά και να φθάσει στα χέρια σας». Η εταιρεία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι καμία από τις παρτίδες βρεφικού γάλακτος που έχουν εισάγει και διακινήσει το 2017, ούτε φυσικά οι συγκεκριμένες παρτίδες τις οποίες καλείται να ανακαλέσει η παραγωγός εταιρείας Lactalis για προληπτικούς λόγους, δεν είχε εμφανίσει το παραμικρό πρόβλημα ούτε είχε κινήσει έστω και την παραμικρή υποψία υπάρξεως του βακτηρίου της σαλμονέλας.

Ωστόσο συνεχίζει η ανακοίνωση, «η FREZYDERM έχοντας απόλυτη σιγουριά για την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων μας, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των γαλλικών αρχών και σε συνεργασία με το εργοστάσιο παραγωγής, τα συνεργαζόμενα εξωτερικά εργαστήρια ελέγχου αλλά και τις ημεδαπές ελεγκτικές αρχές, παρακολουθεί και εξετάζει το ζήτημα, χωρίς να φείδεται ανθρωπίνου δυναμικού υψηλού κύρους, εξοπλισμού και πόρων, για να μην καταλείπετε καμία απολύτως αμφιβολία για την άριστη ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων που διαθέτει υπό τα σήματα της. Ήδη η εταιρία μας έχει ενεργοποιήσει όλους τους προβλεπόμενους μηχανισμούς και είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον ΕΟΦ για την άμεση λήψη όλων των τυχόν αναγκαίων μέτρων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider