Βγαίνουν στον «αφρό» οι ιχθυοκαλλιέργειες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνουν στον «αφρό» οι ιχθυοκαλλιέργειες

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τίθεται και πάλι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών από τους πλέον εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.

Η πώληση των δύο ηγέτιδων στο χώρο του Νηρέα και της Σελόντα με την ύπαρξη μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους, καταδεικνύει ότι οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Μέσα από πολύμηνη μάχη με υποχρεώσεις, δανεισμό και έλλειψη ρευστότητας, οι εταιρίες Σελόντα και Νηρέας οι οποίες πέρασαν στον έλεγχο των τραπεζών κατάφεραν να αναδιαρθρωθούν, με το αποτέλεσμα της διαδικασίας να κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Ήδη μεγάλα fund του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Νηρέα και της Σελόντα, ενώ αυξημένη εκτιμάται ότι θα είναι η συμμετοχή στις 13 Δεκεμβρίου, ημερομηνία για την κατάθεση οικονομικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι προς πώληση έχει τεθεί το 74,98% που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στη «Νηρεύς» και το 79,61% που κατέχουν στη Σελόντα και σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει απευθυνθεί στους επενδυτές, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής προσφορών για κάθε μία από τις εταιρείες ξεχωριστά ή και για τις δύο μαζί.

Τα funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση των δύο εταιρειών είναι η KKR, η Bain Capital, η Oaktree, η Amerra Capital Management LLC που ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς πέρυσι εξαγόρασε το 90% της εταιρείας Ανδρομέδα από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα).

Αυξημένη αναμένεται να είναι και η συμμετοχή των funds που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, καθώς οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν περάσει πλέον σε ανοδική τροχιά, ενώ φέτος οι πωλήσεις του κλάδου τρέχουν με ρυθμό 5%, ο οποίος και αναμένεται να διατηρηθεί και μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται να θα ανέλθει στους 110.000 τόνους με αξία αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στα 105.000 τόνους. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην παραγωγή τσιπούρας .

Όμως εκτός από την παραγωγή σημαντικά είναι τα μηνύματα της αγοράς σε σχέση και με τις εξαγωγές. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών οι εξαγωγές, προβλέπεται στο 2016 ήταν αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το 2016 έτος φτάνοντας στους 82.185 τόνους, αξίας 435 εκ. ευρώ.

Επίσης με τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου του 2017 καταγράφεται ήδη 14% επιπλέον αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το 2016. Από τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων θαλασσοκαλιεργειών το 95% των εξαγωγών διοχετεύεται σε αγορές της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 5% σε όλες τις άλλες χώρες. «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αν και πέρασε μια πολύ έντονη κρίση, διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο στην παραγωγή των Μεσογειακών ειδών τσιπούρας και λαβρακιού και σήμερα αντιπροσωπεύει το 59% της παραγόμενης ποσότητας στην Ε.Ε. και το 31% διεθνώς» ,δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΘ κ. Αντ. Χαχλάκης, με αφορμή την 3η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου. Τόνισε ότι ο κλάδος αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, προσελκύει επενδύσεις, είναι εξωστρεφής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider