Βγαίνουν ξανά «στον αφρό» οι ιχθυοκαλλιέργειες

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαίνουν ξανά «στον αφρό» οι ιχθυοκαλλιέργειες

Mετά από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου, η οποία σημαδεύτηκε από εξαγορές και την είσοδο ξένων επενδυτών στην Ελληνική αγορά ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών αλλάζει ρότα και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ανάπτυξης. Τα τέσσερα χρόνια κάμψης της αγοράς μπορεί να δημιούργησαν προβλήματα και να έφεραν ανατάραξης στον κλάδο ωστόσο όπως όλα δείχνουν το 2017 οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες επιστρέφουν δυναμικά. Αυτό προκύπτει και από τα μεγέθη αφού η πτωτική πορεία της ελληνικής παραγωγής δείχνει να είναι παρελθόν και οι εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση την τρέχουσα χρονιά κατά 5%. Ρυθμός ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το 2017 η παραγωγή αναμένεται να θα ανέλθει στους 110.000 τόνους με αξία αξίας άνω των 590 εκ. ευρώ, ενώ για το 2018 οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή γόνου θα φτάσει τους 117.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική αν αναλογιστεί κανείς από το 2012 και μετά η πορεία ήταν αρνητική και από 118.000 τόνους που ήταν η ελληνική παραγωγή το 2012 έφτασε το 2015 στα 105.000 τόνους. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην παραγωγή τσιπούρας .

Όμως εκτός από την παραγωγή σημαντικά είναι τα μηνύματα της αγοράς σε σχέση και με τις εξαγωγές. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών οι εξαγωγές, προβλέπεται στο 2016 ήταν αυξημένες κατά 17% σε σχέση με το 2016 έτος φτάνοντας στους 82.185 τόνους, αξίας 435 εκ. ευρώ. Επίσης με τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου του 2017 καταγράφεται ήδη 14% επιπλέον αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το 2016. Από τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων θαλασσοκαλιεργειών το 95% των εξαγωγών διοχετεύεται σε αγορές της Ε.Ε. και το υπόλοιπο 5% σε όλες τις άλλες χώρες. «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αν και πέρασε μια πολύ έντονη κρίση, διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο στην παραγωγή των Μεσογειακών ειδών τσιπούρας και λαβρακιού και σήμερα αντιπροσωπεύει το 59% της παραγόμενης ποσότητας στην Ε.Ε. και το 31% διεθνώς» ,δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΘ κ. Αντ. Χαχλάκης, με αφορμή την 3η ετήσια έκθεση του Συνδέσμου. Τόνισε ότι ο κλάδος αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς συμβάλλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, προσελκύει επενδύσεις, είναι εξωστρεφής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Τη περασμένη χρονιά συστάθηκε η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, ενός ιδιωτικού φορέα με κύριο στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων προώθησης στις αγορές στόχους. Ωστόσο παραμένει ως μια από τις κυριότερες προκλήσεις η αδυναμία της διοίκησης να προωθήσει ορισμένες από τις πλέον στρατηγικές μεταρρυθμίσεις του κλάδου, όπως η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και η ίδρυση των προβλεπόμενων ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.