Ελληνικό ελαιόλαδο και στα πιάτα των Σουηδών

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό ελαιόλαδο και στα πιάτα των Σουηδών

Κερδίζουν χρόνο με το χρόνο το καταναλωτικό κοινό της Σουηδίας τα ελληνικά τρόφιμα κυρίως ελιές και ελαιόλαδο αλλά και τυροκομικά , γιαούρτι, παγωτά ακόμα και γλυκά του κουταλιού μπαίνουν σιγά- σιγά στην διατροφή τους μεταφέροντας αναμνήσεις των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Και μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία αναφορικά με τις εισαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, ωστόσο η πορεία των ελληνικών προϊόντων στη σουηδική αγορά είναι ανοδική με την προτίμηση των Σουηδών για κατανάλωση ελαιολάδου και ελιών γίνεται όλο και μεγαλύτερη .

Σε αυτό έχει βοηθήσει σημαντικά η αύξηση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ελαιολάδου των Σουηδών οι οποίοι από 0,1 λίτρο το χρόνο το 1995 πλέον έχει φτάσει το 0,9 λίτρο το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν και σε ποσότητα και σε αξία μεταξύ των ετών 2014- 2016. Μάλιστα η Σουηδία αποτελεί την 13η χώρα προορισμό για το ελληνικό ελαιόλαδο και τις ελιές. Φέτος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εξαγωγές 956 τόνων ελαιολάδου αξίας 4,5 εκατ. ευρώ και 3.632 τόνοι ελιές αξίας 9,9 εκατ. ευρώ. Ειδικά στις ελιές οι ελληνικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 35% των προϊόντων που εισάγονται στη σουηδική αγορά, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην δεύτερη θέση μετά την Ισπανία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείο ΟΕΥ Στοκχόλμης της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία με δεδομένες τις πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις αλλά και το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των Σουηδών καταναλωτών καθώς και την καταγεγραμμένη προτίμηση στην υγιεινή διατροφή, τα περιθώρια για περαιτέρω παρουσία των ελληνικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Πάντως οι έλληνες εξαγωγείς έχουν να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική των Ιταλών και των Ισπανών συναδέλφων τους οι οποίοι στα πλαίσια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού της Σουηδίας χρηματοδοτούν συνεχείς δράσεις ενημέρωσης για τα προϊόντα τους, καθώς και τον περιορισμένο αριθμό ελληνικών εστιατορίων όπως και των μεγάλων εξειδικευμένων καταστημάτων ελληνικών προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider