Στο «σκοτάδι» το Νεώριον Σύρου, οδηγείται σε απαξίωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «σκοτάδι» το Νεώριον Σύρου, οδηγείται σε απαξίωση

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί από την περασμένη Δευτέρα το Νεώριον Σύρου καθώς η ΔΕΗ διέκοψε για μια ακόμη φορά την ηλεκτροδότηση του ναυπηγείου, λόγω των ανεξόφλητων οφειλών που αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είχε δώσει προθεσμία στην Νεώριον για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της. Σε αντίθετη περίπτωση, είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Η επιστολή εστάλη καθώς η εταιρεία Νεώριον δεν έχει ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ, μη εξοφλώντας ως όφειλε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 196.380,00 ευρώ.

Σε επιστολή που έστειλε προ ημερών η ΔΕΗ, στη διοίκηση της Νεώριον Σύρου, αναφερόταν ότι: «Σας γνωρίζουμε ότι η εταιρεία σας έως και σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί στις ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι της ΔΕΗ Α.Ε., μη εξοφλώντας ως όφειλε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 196.380,00 ευρώ και επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά συστηματική ασυνέπεια στις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξόφληση της οφειλής, η οποία σημειωτέον σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 1.199.712,66 ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ το Δεκέμβριο του 2013, είχε εγκρίνει ρύθμιση εξόφλησης της οφειλής της Νεώριον σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η εν λόγω ρύθμιση σύμφωνα με την ΔΕΗ, δεν τηρήθηκε παρότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα η εταιρεία Νεώριον εκτελούσε εργασίες σε πλοία, εισπράττοντας χρήματα.

Παρά την ασυνέπεια που επιδείκνυε η διοίκηση του Ναυπηγείου, η ΔΕΗ για τμια ακόμη φορά - το Σεπτέμβριο του 2014 - ενέκρινε κατ΄ εξαίρεση, νέα ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης της οφειλής σε 60 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Όμως οι καταβολές των οφειλομένων - παρά τις ρυθμίσεις - ουδέποτε έγιναν, με αποτέλεσμα ο κόσμπος να φτάσει στο χτένι.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Νεώριον, λίγο μετά την επιστολή που έλαβε από τη ΔΕΗ, είχε απαντήσει ότι καταβάλει προσπάθεια να τακτοποιηθεί η οφειλή χωρίς ωστόσο να δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεώριον, ανέφερε ότι «η από πλευράς σας επισήμανση των κινδύνων που αφορά τόσο την ασφάλεια του προσωπικού όσο και στην προστασία των εγκαταστάσεων και εξοπλισμό του ναυπηγείου, καθιστούν αναγκαία την συνεχή παροχή ενέργειας.
Επίσης όπως αναφέρεται «το Νεώριον λειτουργεί επί 10ετίες και ήτσν πάντοτες συνεπές προς τη ΔΕΗ υποχρεώσεις του».

Πώς οδηγήθηκε σε απαξίωση το Ναυπηγείο

Παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να καταρρίπτουν τα ρεκόρ στις ναυπηγήσεις νέων πλοίων, η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία έχει βυθιστεί στην παρακμή. Το πρώτο κύμα απαξίωσης του Νεώριον Σύρου ξεκίνησε το 1979 λοταν οι αδερφοί Γουλανδρή, οι οποίοι είχαν αγοράσει την εταιρία από το 1968, συμβάλλοντας στην καλύτερη, ίσως, περίοδο του Νεωρίου, εγκαταλείπουν την επιχείρηση λόγω της οικονομικής κρίσης της εποχής. Το Νεώριο περνά στον έλεγχο των τραπεζών μέχρι και το 1992, όταν και η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη παύει τη λειτουργία του στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων.

Στη συνέχεια έκλεισε για περίπου τέσσερα χρόνια και το 1994 αγοράστηκε από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του την Νεώριον Νέα Ανώνυμη Εταιρεία Ναυπηγείων Σύρου του ομίλου Ν. Ταβουλάρη ,οι οποίοι εκπόνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 34,12 εκατ. ευρώ.
Το 1997 η εταιρεία προέβη στην αγορά και των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Τα πρώτα χρόνια (1994-1995), η νέα εταιρεία έδωσε προτεραιότητα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου και στη βελτίωση της εικόνας του λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο τα προβλήματα δεν άργησαν να φανούν.

Η συσώρρρευση οφειλών, η καθυστέρηση των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις πλοίων είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η εικόνα του ναυπηγείου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ν. Ταβουλάρης, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαρά, συνελήφθη για χρέη προς το ΙΚΑ 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι παράμεναν για 11 μήνες απλήρωτοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider