Γιατί η Pepsico θέλει να φύγει από την Ελλάδα αλλά δεν μπορεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Pepsico θέλει να φύγει από την Ελλάδα αλλά δεν μπορεί

Εδώ και τρία χρόνια προσπαθεί να απεμπλακεί από την ελληνική αγορά, χωρίς αποτέλεσμα.

Ο λόγος για την πολυεθνική εταιρεία Pepsico HBH, τα μερίδια αγοράς της οποίας έχουν περιοριστεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει υποχωρήσει πλέον στην τρίτη θέση της κατάταξης στα προϊόντα cola, με την Green Cola να φιγουράρει στην δεύτερη θέση.

Η πολυεθνική έχει προσεγγίσει όλες σχεδόν τις εταιρείες που δραστηριοποιoύνται στον τομέα των αναψυκτικών, για την πώληση της δραστηριότητας της και τον απεγκλωβισμό της από την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, περισσότεροι από εφτά εμφιαλωτές που δραστηριοποιούνται στην κατηγορία των αναψυκτικών, έχουν δεχθεί κρούση από τον πολυεθνικό παίκτη για να αναλάβουν με το σύστημα της δικαιόχρησης την παραγωγή και διανομή των προϊόντων της Pepsico-ΗΒΗ.

Η εταιρεία φέρεται να έχει προτείνει σε όσους έχει κάνει κρούση διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Μεταξύ αυτών είναι η παραχώρηση των εγκαταστάσεων και μαζί η άδεια χρήσης των σημάτων της (Pepsi Cola, 7Up, Lipton Ice Tea και HBH) με αντάλλαγμα την καταβολή ενός ποσοστού επί των πωλήσεων υπό τη μορφή δικαιωμάτων.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις όπως το σπάσιμο του χαρτοφυλακίου με τους χυμούς και τα αναψυκτικά στο ένα κομμάτι και τα υπόλοιπα στο άλλο και την πώλησή τους ξεχωριστά.
Όμως παρά τις προσπάθειες, η Pepsico δεν έχει καταφέρει να βρει αγοραστή, με η παρουσία τρης στην ελληνική αγορά να έχει μετατραπεί σε Γολγοθά.

Τα προβλήματα για την Pepsico άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τον Δεκέμβριο του 2012 όταν ξέσπασε η πρώτη μεγάλη «θύελλα» μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, ένα μήνα δηλαδή πριν «κατεβάσει ρολά» στο ιστορικό εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού (φυσικού μεταλλικού και ανθρακούχου) στο Λουτράκι.

To εν λόγω εργοστάσιο, το οποίο έχει βγει στο σφυρί εδώ και αρκετούς μήνες από γνωστό κτηματομεσιτικό γραφείο του Κολωνακίου, παραμένει στα αζήτητα.

Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 13.428 τ.μ. και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, αποθήκες και κτίρια γραφείων σε οικόπεδο, συνολικής επιφάνειας 33.980 τμ.
Το δύσκολο έργο της πώλησης του εργοστασίου έχει αναλάβει το κτηματομεσιτικό γραφείο Αtria.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η δραστηριότητα των αναψυκτικών του πολυεθνικού ομίλου έχει συσσωρευμένες ζημιές άνω των 90 εκατ. ευρώ ενώ τα μερίδια της βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Την ίδια ώρα οι πωλήσεις του πολυεθνικού Ομίλου βαίνουν διαρκώς μειούμενες.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 2014 οι πωλήσεις της υποχώρησαν στα 58,397 εκατ. ευρώ από 70 εκατ. ευρώ το 2013 και 90,419 εκατ. ευρώ που ήταν το 2011, ενώ οι καθαρές ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 9,388 εκατ. ευρώ από ζημιές 16,846 εκατ. ευρώ το 2013.

Τα ίδια κεφάλαια της PepsiCo HBH ανέρχονταν στις 31.12.2014 σε 41,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 67,7% του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων της, ύψους 61,7 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider