Πωλητήριο στα ελαιόλαδα από την Ελαΐς - Unilever Hellas

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πωλητήριο στα ελαιόλαδα από την Ελαΐς - Unilever Hellas

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση των ελαιολάδων της ανακοίνωσε η Ελαΐς - Unilever Hellas. Ειδικότερα, η εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η πρόθεσή της να προχωρήσει στη πώληση των ελαιολάδων της, αφορά τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επαναξιολόγησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των στρατηγικών επιλογών της Unilever για την κατηγορία των μαργαρινών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση: «η μεταφορά των μαρκών αναμένεται να περιλαμβάνει το εργοστάσιο ελαιολάδου στην Πειραιώς, καθώς και τους εργαζόμενους σε αυτή την προϊοντική κατηγορία. Επίσης, καθώς η διατήρηση παραγωγικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα παραμένει στρατηγική επιλογή, η Unilever αποφάσισε να μεταφέρει πρόσθετη παραγωγή προϊόντων οικιακής φροντίδας στο εργοστάσιο του Ρέντη. Με αυτόν τον τρόπο, το συγκεκριμένο εργοστάσιο διατηρεί την ανταγωνιστικότητά του ανάμεσα στα εργοστάσια της Unilever στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει προτεραιότητα για την Unilever και η αναδιάρθρωση αυτή του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου αναμένεται να συμβάλει στην βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και κερδοφορίας της τοπικής εταιρείας, ενώ θα δώσει την ώθηση για εστίαση σε στρατηγικές κατηγορίες και επένδυση σε νέα προϊόντα στην τοπική αγορά».

Η πρόθεσή της Unilever Hellas να πουλήσει τον κλάδο του ελαιολάδου της εντάσσεται στην αναδιάρθρωση των δραστηρριοτήτων της μητρικής. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν στο insider.gr στελέχη του Ομίλου, μετά και την πρόσφατη παρολίγον εξαγορά του πολυεθνικού Ομίλου από την αμερικανική Kraft Heinz, προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιες «επιθετικές» κινήσεις από ανταγωνιστές στο άμεσο μέλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που - όπως υποστηρίζουν - η μητρική έχει αποφασίσει να αποχωρεί από κλάδους που παρουσιάζουν κάμψη, ή που το ποσοστό τους στον συνολικό τζίρο της Unilever μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια

Με βάση τα στοιχεία του 2016 ο τζίρος της Ελαΐς – Unilever Hellas εμφάνισε υποχώρηση 6%, ενώ μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η προ φόρων κερδοφορία, η οποία μειώθηκε κατά 16,6% και διαμορφώθηκε στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση πάντως της Unilever Hellas να προχωρήσει στην πώληση του κλάδου ελαιολάδου (αφορά τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon) έγινε γνωστό από την περασμένη άνοιξη όταν από το τιμόνι του Ομίλου απομακρύνθυνθηκε η Ηρώ Αθανασίου και ανέλαβε ο Γάλλος Ζαν-Φρανσουά Ετιέν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Αθανασίου αντιδρούσε στην πώληση του κλάδου ελαιολόδου καθώς η Eλαϊς αποτελεί leader της ελληνικής αγοράς, με τα στελέχη όμως της μητρικής να έχουν διαφορετική άποψη. Άλλωστε η σημαντική ζημιά που υπέστη ο Όμιλος από την έκθεση του στο Μαρινόπουλο, είχε ως αποτέλεσμα να ληφθεί η οριστική απόφαση η οποία ανακοινώθηκε και επίσημα σήμερα.

Yπενθυμίζεται ότι ανάλογη προσπάθεια πώλησης του κλάδου του ελαιολάδου είχε γίνει και το 2008 με αγοραστές να εμφανίζονται ισπανοί παραγωγοί. Τελικά το εγχείρημα δεν ευοδώθηκε μετά και τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων ελαιοπαραγωγών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider