Παυλίδης Μάρμαρα: Η εξαγορά που άλλαξε το χάρτη του λευκού μαρμάρου

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παυλίδης Μάρμαρα: Η εξαγορά που άλλαξε το χάρτη του λευκού μαρμάρου

Το 2017 αποτελεί το σημαντικότερο σταθμό στην ιστορία της ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ καθώς στις 5 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Ολλανδικής εταιρείας STONE WORKS COOPERTIEF, η οποία κατέχει το 88,4% της MERMEREN στο PRILEP της ΠΓΔΜ με καταβολή 72,3 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας η οποία καθιστά πλέον την ΠΑΥΛΙΔΗΣ μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, εδραιώνοντάς την ως leader του λευκού δολομιτικού μαρμάρου.

Η εξαγορά αυτή αλλάζει τον χάρτη του λευκού μαρμάρου σε διεθνές επίπεδο και ισχυροποιεί περεταίρω την θέση των δύο εταιρειών. Η διαχείριση των δύο λευκών διαμαντιών – μαρμάρων ARISTON (από την ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε.) & SIVEC (από την MERMEREN) είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει συνέργειες και αξίες με θετικές συνέπιες στα ήδη καλά αποτελέσματα των εταιρειών.

Η εταιρεία εξάγει το 95% της παραγωγής της και μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια στον κόσμο (ο ουρανοξύστης στον αριθμό 280 της Park Avenue στη Νέα Υόρκη, ο ουρανοξύστης Lotus στην Ντόχα του Κατάρ και οι reflection towers στη Σιγκαπούρη) είναι φτιαχμένα από ελληνικά μάρμαρα από τη Δράμα.

Στον τομέα της ενέργειας, η διοίκηση τόνισε πως η εταιρεία έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων 50MW στη Β. Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

H εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και σε ετήσιες επενδύσεις της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τελικών προϊόντων.

Η στρατηγική της ανάπτυξης μέσω της εξωστρέφειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν κατά την τρέχουσα χρήση κύκλο εργασιών της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 28 % σε σχέση με το 2016.

Μένουμε Ελλάδα

Σε ερώτηση αν σκοπεύει να βγει εκτός Χρηματιστηρίου η Mermeren, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Παυλίδης Χριστόφορος Παυλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμία σκέψη τέτοια, όπως επίσης και καμμία σκέψη δεν υπάρχει για μεταφορά της εδρας της εταρείας στο εξωτερικό παρά τις προτάσεις που έχει δεχτεί.

«Μένουμε Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Παυλίδης και συμπλήρωσε «για να έρθουν οι ξένοι να επενδύσουν στην χώρα μας, θα πρέπει πρώτα εμείς οι Έλληνες να επενδύσουμε εδώ . Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε».

Σε ερώτηση του insider.gr για την εγώρια αγορά μαρμάρου τόνισε ότι η χειρότερη εποχή των τελευταίων ετών ήταν στις αρχές του έτους με την αγορά να βρίσκεται στο ναδίρ, ενώ απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις αν και πότε η εγχώρια αγορά θα ανακάμψει καθώς περιορίστηκε μόνο στο «ελπίζουμε να γίνει σύντομα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider