Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για Σελόντα και Νηρέα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές για Σελόντα και Νηρέα

Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές για Νηρέα και Σελόντα δύο από τις πλέον ισχυρές εταιρείες στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Ήδη πάνω από 35 funds έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσες τελικά από αυτές θα φτάσουν στο «νήμα».

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης τόσο της Σελόντα όσο και του Νηρέα ξεκίνησαν από τις τράπεζες πριν από ένα χρόνο και το αποτέλεσμα της διαδικασίας κρίνεται επιτυχές, δεδομένης της αύξησης πωλήσεων, της επιστροφής στην κερδοφορία και της ύπαρξης πλέον θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ τόσο της Σελόντα (από τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν απέκτησαν το 82% διαγράφοντας δάνεια ύψους 50 εκατ.) όσο και του Νηρέα (όπου την περασμένη άνοιξη απέκτησαν το 75% «κουρεύοντας» δάνεια 58,6 εκατ.).

Να σημειωθεί ότι τουρκικά και αμερικάνικα fund έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των δύο εταιρειών που έχουν περάσει στα χέρια των τραπεζών.

Τελευταίος υποψήφιος αγοραστής εμφανίζεται ο τουρκικός όμιλος Kilic που δραστηριοποιείται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού αλλά και το fund Αmerra που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των 1,5 δισ. δολ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Μειώθηκαν τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας

Περαιτέρω μείωση σημείωσαν το 2016 τα περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας, παρά τη μικρή υποχώρηση των τιμών των ψαριών, γεγονός που καταδεικνύει πως ο ελληνικός κλάδος είναι εύθραυστος, αφού επηρεάζεται ακόμη και με μικρές διακυμάνσεις στις τιμές.

Σε πρόσφατη έκθεση του ο FAO Globefish σχετικά με τα είδη της Μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (τσιπούρα, λαβράκι), επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην καινοτομία στις μεθόδους παραγωγής, αλλά και να πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις, καθώς σύμφωνα με την έκθεση, αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους μέσω επίτευξης οικονομιών κλίμακας.

Τα προβλήματα αυτά σημειώνεται ότι επιδεινώνει ο έντονος ανταγωνισμός που εκδηλώνεται τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο τιμών από τους Τούρκους παραγωγούς. Λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας οι Τούρκοι έχουν μειώσει τις τιμές και πωλούν τα ψάρια τους έως και 1 ευρώ το κιλό φθηνότερα από τους Έλληνες.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκθεση του FAO Globefish, οι Τούρκοι εξαγωγείς έχουν ήδη πληγεί από τα χαμηλά επίπεδα τιμών, τα οποία καλύπτουν μόνο το κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό και φοβούμενοι την υπερπροσφορά από τους Έλληνες παραγωγούς, εστιάζουν φέτος στις πωλήσεις μικρού μεγέθους τσιπούρας, το οποίο σημαίνει και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι ελπίζουν να κρατηθούν στα επίπεδα του 2016 και να προλάβουν περαιτέρω μείωση των τιμών.

Σε ότι αφορά τους βασικούς εξαγωγικούς προορισμούς της χώρας μας, αναφέρεται ότι η Ιταλία αύξησε πέρυσι τις εισαγωγές της, με μεγάλη κερδισμένη την Τουρκία. Στη Γαλλία διαπιστώνεται στροφή στην εγχώρια παραγωγή, γεγονός που έχει περιορίσει τις εισαγωγές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η επικράτηση του Brexit έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αποδυνάμωση της βρετανικής λίρας, η οποία θα καταστήσει τις εισαγωγές πιο ακριβές, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για μεσογειακά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας.

Στη Γερμανία η ζήτηση αναφέρεται ότι είναι ισχυρή και αναπτυσσόμενη, με τον όγκο των εισαγωγών να αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, ενώ στη ρωσική αγορά και λόγω εμπάργκο, κυριαρχεί η Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider