Πρώτη φορά πτώση πωλήσεων για την Βενέτης

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώτη φορά πτώση πωλήσεων για την Βενέτης

Πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις της αλυσίδας Βενέτης το 2016, για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια.

Η πτώση στις πωλήσεις συνδυάζεται με την μειωμένη αγοραστική κίνηση λόγωτης αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων των νοικοκυριών και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

Τα στελέχη πάντως της αλυσίδας φούρνων Βενέτη, η ανάπτυξη της οποίας ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουν μία κόπωση στην αγορά, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν την αλλαγή πλεύση της στρατηγικής τους, η οποία θα εστιάζεται κυρίως στις ξένες αγορές. Στο στόχαστρο τους μπαίνουν οι αγορές της Αγγλίας της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ.

Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις της αλυσίδας διαμορφώθηκαν σε33,55 εκατ. ευρώ, από 34,72 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας μείωση 3,4%, ενώ κάμψη 33,2% κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη της τα οποία περιορίστηκαν στα 2,48 εκατ. ευρώ από 3,72 εκατ. ευρώ το 2015.

Ωστόσο ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της αλυσίδας η οποία ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της το 1996 από ένα μικρό φούρνο στη Νέα Ερυθραία και έχει καταφέρει να έχει 85 καταστήματα και να ψήνει 10 τόνους ψωμί την ημέρα, είναι ο σχεδόν μηδενικός τραπεζικός δανεισμός της (μόλις 2000 χιλ. ευρώ) σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η αλυσίδα Βενέτης αριθμεί 85 σημεία από τα οποία τα 35 είναι εταιρικά και τα 55 franchise.

Από αυτά, τα πέντε λειτουργούν υπό το σήμα «Βενέτη 1948», 46 υπό το σήμα «Βενέτη Food Hall» και τα υπόλοιπα είναι τα κλασικά καταστήματα Βενέτη.

Η εταιρία διατηρεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση Αττικής συνολικού εμβαδού 14.000 τ.μ. που πληρεί τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας και απασχολεί συνολικά -με τα καταστήματα και τις θυγατρικές της- περίπου 1.200 εργαζομένους οι αμοιβές των οποίων στην περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με την διοίκηση δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider