Ξεκινά το πρώτο ΑΤΜ γίδινου γάλακτος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά το πρώτο ΑΤΜ γίδινου γάλακτος

Με καθυστέρηση αρκετών μηνών - αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Σεπτεμβρίου το πρώτο ΑΤΜ πώλησης γίδινου γάλακτος στην Αλεξανδρούπολη.

Η καθυστέρηση, μιας και είχε ανακοινωθεί η λειτουργία των αυτόματων πωλητών μέσα στο 2016, οφείλεται στις δυσκολίες που προέκυψαν από τις εργασίες για την παστερίωση στο Τυροκομείο Έβρου, το οποίο πια έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει και αυτό τη λειτουργία του μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στους αυτόματους πωλητές θα διατίθενται προϊόντα, όπως γίδινο γάλα, φέτα, μαλακό τυρί, γιαούρτι και παγωτό.

Σύμφωνα με στελέχη του συνεταιρισμού τα προϊόντα του δεν πρόκειται να βρεθούν στα ράφια των σουπερμάρκετ, ενώ στην περίπτωση που το στοίχημα εντός των ελληνικών συνόρων κερδηθεί, τότε θα γίνει προσπάθεια επέκτασης και στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι στα σχέδια του συνεταιρισμού υπήρχαν και για την εισοδό του στο τυποποιημένο κρέας, τα οποία όμως εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν.

Ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι.

Παράλληλα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το τυροκομείο του Συνεταιρισμού στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, στις εγκαταστάσεις της πρώην Τυροκομικής Βαρσαμακίδη, τις οποίες εκμίσθωσε για αυτό το σκοπό.

Οι εργασίες ριζικής ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού της μονάδας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 90% και η έναρξη της λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί με τη νέα περίοδο γάλακτος των κοπαδιών.

Τα μόνα έσοδα του συνεταιρισμού προέρχονται από τις εισφορές των μελών. Το κάθε μέλος εισφέρει 0,02 ευρω ανά κιλό γάλακτος.
Ο συνεταιρισμός πάντως απευθύνει κάλεσμα σε νέα μέλη-κτηνοτρόφους, που μπορούν να ενταχθούν με την καταβολή του ποσού των 1.500 ευρώ που αντιστοιχεί στη μερίδα.

Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί από το 2017, μετά τη λειτουργία του τυροκομείου, καθώς το ύψος της μερίδας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την ανάπτυξη και τα έσοδα.

Ο συνεταιρισμός παράγει συνολικά περίπου 2 με 2,5 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειο γάλα ετησίως, όταν συνολικά στον νομό Έβρου η παραγωγή αιγοπρόβειου ανέρχεται στα 5,5-6 εκατ. λίτρα. Αντίθετα με τις μονάδες αγελαδοτροφίας, που εκ των πραγμάτων αποτελούνται σχεδόν 100% από σταβλίσια ζώα, οι μονάδες της Θρακών Αμνός, αλλά και σχεδόν όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα είναι κατά 99% με ζώα ελευθέρας βοσκής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider