Σε fund τα κόκκινα δάνεια της Μεβγάλ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε fund τα κόκκινα δάνεια της Μεβγάλ

Στα σκαριά βρίσκεται η πρώτη πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων από τράπεζες, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Πρόκειται για την πώληση της βορειοελλαδίτική γαλακτοβιομηχανία Μεβγάλ στο επενδυτικό fund Sankaty, το οποίο συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons.

Να σημειωθεί ότι η Sankaty διαχειρίζεται κεφάλαια 25 δισ. δολαρίων και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, σε distressed συμφωνίες και δομημένες χρηματοδοτήσεις, ενώ η Bain Capital είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές φίρμες διεθνώς, με υπό διαχείριση κεφάλαια 70 δισ. δολαρίων.

Το deal έχει εγκριθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και κυρίως από την Eurobank η οποία κατέχει άνω του 50% των δανείων της Mεβγάλ.
Το σύνολο των τραπεζικών δανείων της Μεβγάλ ανέρχονται στα 68 εκατ ευρώ τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Η οικονομική κατάσταση της Μεβγάλ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ως εκ τούτου υπάρχει ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.
Όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που θα υπογραφεί με το επενδυτικό fund Sankaty, πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ εκείνο που φαίνεται να προκρίνεται είναι η απόκτηση της Mεβγάλ με οption πενταετίας.
Να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ συμμετέχει η οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου, που είναι και ο μεγαλομέτοχος με το 43% των μετοχών, η Vivartia, η οποία διαθέτει το 14,8%, ο Δημήτρης Συμεωνίδης με 27,5% και η κυρία Μαίρη Χατζάκου, η οποία κατέχει το 14,7%.
Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση του deal έπαιξε και η προ ημερών αλλαγή της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας.
Ειδικότερα, το 57% των μετόχων ψήφισε υπέρ της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου, με απομάκρυνση του κ. Παπαδάκη, υπό την διοίκηση του οποίου, η χρηματοοικονομική εικόνα του Ομίλου, επιδεινώθηκε.

Τη διοίκηση αναλαμβάνει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κυρία Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε υπογραφεί προσύμφωνο ανάμεσα στη Vivartia και τη Μεβγάλ και προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου.

Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Στη συνέχεια, η πλευρά Παπαδάκη αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις μετοχές και η Vivartia προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider