Τι σημαίνει η αιφνίδια αλλαγή στην διοίκηση της Μεβγάλ

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η αιφνίδια αλλαγή στην διοίκηση της Μεβγάλ

Αιφνίδια αλλαγή της διοίκησης πραγματοποιήθηκε στη Μεβγάλ, μέσω της οποίας η Δέλτα εισέρχεται και πάλι στο προσκήνιο των εξελίξεων στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση της Μεβγάλ, που συνεδρίασε στις 20 Ιανουαρίου 2016, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές κορυφής, έπειτα από αίτημα των Δημήτρη και Δόμνας Συμεωνίδη, Μαίρης Χατζάκου και Δέλτα Tρόφιμα. Υπενθυμίζεται ότι υπό την διοίκηση της κυρίας Χατζάκου είχε πραγματοποιηθεί η αρχική συμφωνία για την είσοδο της Δέλτα που ανήκει στον Όμιλο της Vivartia, στο μετοχικό κεφάλαιο της Μεβγάλ.

Στη χθεσινή συνέλευση, το 57% των μετόχων ψήφισε υπέρ της αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου, με απομάκρυνση του κ. Παπαδάκη, υπό την διοίκηση του οποίου, τα οικονομικά μεγέθη της γαλακτοβιομηχανίας έχουν κινηθεί πτωτικά.

Τη διοίκηση αναλαμβάνει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κυρία Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο-Χατζάκο.
Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο Ηλίας Μηντζιαρίδης, ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία από το 1975 στην οικονομική διεύθυνση.
Από την εταιρεία επισημαίνεται ότι «με την εμπειρία της σημερινής διοίκησης και την αρωγή της μετόχου Δέλτα, η Μεβγάλ στοχεύει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης, με αποτελέσματα που θα ικανοποιούν τις πιστώτριες τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν εμπιστευθεί και στηρίξει την εταιρεία.

Παράλληλα, οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της Μεβγάλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή πραγματοποιήθηκε με την σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες άλλωστε έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, επειδή πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση Παπαδάκη μεταβίβασε τα εμπορικά σήματα της εταιρείας σε θυγατρική της Μεβγάλ στη Μ. Βρετανία, παρά το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό από την αξία τους αποτελεί μέρος των εγγυήσεων για τον δανεισμό της εταιρείας.

Επανέρχεται στο προσκήνιο η Δέλτα

Με τη επάνοδο της κ. Χατζάκου στην διοίκηση της Μεβγάλ, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να αναζοπυρώσει η συμφωνία για απόκτηση της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, από την Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2014 είχε υπογραφεί προσύμφωνο ανάμεσα στη Vivartia και τη Μεβγάλ και προέβλεπε την εξαγορά από τη Vivartia του 43% που κατέχουν στη Μεβγάλ οι οικογένειες Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου.

Το τίμημα που είχε συμφωνηθεί ήταν 4,5 εκατ. ευρώ και επρόκειτο να καταβληθεί μετά την εξόφληση υποχρεώσεων της Μεβγάλ προς τη Δέλτα ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ που θα χορηγείτο από τις δανείστριες τράπεζες προς τη Μεβγάλ στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Στη συνέχεια, η πλευρά Παπαδάκη αρνήθηκε να μεταβιβάσει τις μετοχές και η Vivartia προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του για αθέτηση των όρων του προσυμφώνου.

Να σημειωθεί ότι το 2014 ο τζίρος της Μεβγάλ υποχώρησε σημαντικά. Ειδικότερα σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 125,82 εκατ. ευρώ έναντι 143,48 εκατ. ευρώ το 2013.

Οι καθαρές ζημίες της εταιρείας υποχώρησαν στα 6,09 εκατ. ευρώ το 2014 έναντι 14,89 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ οι καθαρές ζημίες του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 7,02 εκατ. ευρώ έναντι 15,47 εκατ. ευρώ το 2013. Για το 2015 οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσαν εκ νέου υποχώρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider