Στον αέρα η πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον αέρα η πώληση των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία

Στον αέρα βρίσκεται η πώληση των θυγατρικών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία με την διοίκηση να αποφασίζει ομόφωνα την κήρυξη του διαγωνισμού σε άγονο λόγω χαμηλού τιμήματος.

Η διοίκηση της ΕΒΖ υποστηρίζει ότι η υψηλότερη τιμή που προσφέρθηκε για τα δύο σερβικά ζαχαρουργεία σε Σρβένκα και Ζάμπαλι, τα 51 εκατ. ευρώ που προσέφερε το ΜΚ Group, είναι χαμηλή με δεδομένο το ότι είχαν στην τελευταία χρήση λειτουργικά κέρδη 24,5 εκατ. ευρώ και υψηλά κεφάλαια κίνησης.

Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να υποστηρίζει ότι η λειτουργική κερδοφορία των δύο θυγατρικών στη Σερβία μπορεί να είναι συγκυριακή και όχι πραγματική και από την άλλη εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις αν θα βρεθεί άλλος αγοραστής ο οποίος θα δώσει υψηλότερο τίμημα.

Να σημειωθεί ότι δεσμευτικές προσφορές για τα δύο ζαχαρουργεία έχουν καταθέσει η γαλλική Cristal Union μαζί με την κροάτικη Viro, η αυστριακή Agrana και η σερβική εταιρεία MKGroup.

Η αυστριακή Agrana είναι θυγατρική της γερμανικής Suedzucker, η γαλλική πολυεθνική Cristal Union αποφάσισε να συμπράξει με την κροατική Viro, ενώ τέλος η MK Group ελέγχεται από τον Σέρβο επιχειρηματία (και μεγαλύτερο όμιλο στη συγκεκριμένη αγορά στην Σερβία), Miodrag Kostic.

Εκείνο που απομένει να δούμε είναι αν η διοίκηση της ΕΒΖ θα μπορέσει να πείσει την τράπεζα για την ακύρωση του διαγωνισμού καθώς η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την άμεση πώληση των θυγατρικών της εταιρείας στην Σερβία που μαζί με την πώληση μη παραγωγικών ακινήτων εκτιμά ότι θα εισπράξει, σύμφωνα και με το business plan, περίπου 50 εκατ. έτσι ώστε να διαγραφεί μέρος των δανείων της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider