Μειώσεις αποδοχών και εκ περιτροπής εργασία στην Τσάνταλης

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώσεις αποδοχών και εκ περιτροπής εργασία στην Τσάνταλης

Mειώσεις μισθών αλλά και μετατροπή της πλήρης απασχόλησης των εργαζομένων σε μερικής, προχωρά η διοίκηση της ποτοποιϊας Τσάνταλη, μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, που εκτός από κρασί, παράγει ούζο και τσίπουρο.

Στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε προ ημερών η διοίκηση και οι εργαζόμενοι προβλέπεται μείωση 5% στο σύνολο των μικτών αποδοχών για πλήρη απασχόληση στους μισθούς και τα ημερομίσθια που οι συνολικές αποδοχές κυμαίνονται έως 1.400 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται μείωση 10% στο σύνολο των μικτών αποδοχών για πλήρη απασχόληση στους μισθούς και τα ημερομίσθια που οι συνολικές αποδοχές υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ.

Οι παραπάνω μειώσεις αποδοχών θα ισχύσουν από 1/6/2017 έως 31/5/2019.

Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι από τις 1/6/2017 έως 31/5/2019 η ημερήσια απασχόληση από πλήρης θα μετατραπεί σε μερική, ήτοι 7 ώρες εργασίας ημερησίως από 8 και για πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι μειώσεις μισθών αλλά και η μετατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει επηρεάσει τόσο την εταιρεία όσο και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται, λόγω και της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Ο ΕΦΚ (ένα μέτρο που τώρα η κυβέρνηση επανεξετάζει) έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής δεκάδες οινοποιϊα καθώς καταγράφουν μεγάλη πτώση του τζίρου, ενώ ταυτόχρονα η ρευστότητά τους είναι ανύπαρκτη, ώστε να μπορούν να τον καταβάλλουν. Ταυτόχρονα, παρατηρείται εκτεταμένη μαύρη διακίνηση ορισμένων, οι οποίοι αξιοποιούν τον αναγκαστικό παροπλισμό των οινοποιείων από τη δαιδαλώδη και γραφειοκρατική διαδικασία του ΕΦΚ και σπεύδουν να εφοδιάζουν χωρίς παραστατικά και συνεπώς με δραστικά χαμηλότερες τιμές τα τελικά σημεία πώλησης και κυρίως εστίασης σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ενδεικτικά είναι τα οικονομικά μεγέθη της Τσάνταλης, η οποία το 2014 (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψε πτώση πωλήσεων, αλλά και μειωμένες ζημιές.

Ειδικότερα κατέγραψε ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 31,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες έναντι του 2013 (35,6 εκατ. ευρώ περίπου) κατά 12,4% (-4,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης κατεγράφησαν ενοποιημένες ζημιές προ φόρων 1,4 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων ζημιών 2,3 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένες κατά 39,5%. Μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας οι τελικές ζημιές το 2014 περιορίστηκαν σε 1,75 εκατ. ευρώ, από ζημιές 2,7 εκατ. ευρώ το 2013, μειωμένες κατά 36,1%.

Η μητρική εταιρεία κατέγραψε το 2014 έσοδα 31,3 εκατ. ευρώ (-12,5%), κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 4,3 εκατ. ευρώ (3,5 εκατ. ευρώ το 2013), ζημιές προ φόρων 1,3 εκατ. ευρώ (2,3 εκατ. ευρώ το 2013) και μετά την πρόβλεψη για φόρους ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ περίπου (2,75 εκατ. ευρώ το 2013).

Την ίδια στιγμή το σύνολο των υποχρεώσεων της ανέρχεται στα 58,4 εκατ. ευρώ.

Η Τσάνταλης, η οποία μετρά ιστορία 125 χρόνων εκτός από την εγχώρια αγορά, έχει και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. Τα τελευταία χρόνια εξάγει σε δεκάδες χώρες του κόσμου το 42% της συνολικής της παραγωγής, ενώ η μεγαλύτερη αγορά της παραμένει η Γερμανία (64% των εξαγωγών) και ακολουθούν ο Καναδάς (7,5% των εξαγωγών), η Ολλανδία (5% των εξαγωγών) και η Ρωσία (3,6% των εξαγωγών). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Οινοποιία – Ποτοποιία Ε. Τσάνταλης ΑΕ κατέχει μερίδιο στην γερμανική αγορά (την μεγαλύτερη των ελληνικών κρασιών) 42% σε αξία και 38% σε ποσότητα.

Αντιστρόφως ανάλογη με τις εξαγωγικές επιδόσεις ήταν η πορεία της εταιρίας στην ελληνική αγορά, επηρεασμένη προφανώς από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και την σημαντική μείωση των πωλήσεων αποσταγμάτων μετά την μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην χώρα μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider